Danske Invest Alternatives -
Global Private Credit

  • Fonden giver investorer adgang til det voksende marked for private credit dvs. unoterede lån til virksomheder, forbrugere mv.
  • Fonden giver investorer mulighed for en bred eksponering mod private credit i særligt USA og Europa
  • Fonden giver investorer mulighed for at diversificere væk fra traditionelle aktiver som aktier og obligationer 
  • Minimumsindskuddet for en investering i fonden er 75.000 kroner





Sådan investerer fonden

Privat credit er en bred betegnelse for lån til virksomheder, forbrugere mv., som ikke er udstedt og handlet på noterede markeder. Lånene er ofte skræddersyede og forhandlet direkte mellem låntager og långiver. 

Danske Invest Alternatives - Global Private Credit giver investorer mulighed for at få en bred eksponering mod private credit på tværs af markeder og virksomheder. Fonden fokuserer primært på investeringer i Europa og Nordamerika, men kan foretage investeringer andre steder i verden. Samtidig investerer fonden i forskellige typer af private credit – alt efter hvor der viser sig de mest attraktive investeringsmuligheder. 

Den private kreditindustri er vokset med ikke-bankaktører, der erstatter banker i at levere gældsfinansiering til opkøb af mellemmarkeds-virksomheder af private equity selskaber samt direkte lån til familieejede og stifterledede virksomheder.

Fonden investerer dels i private credit via internationale private credit-fonde og dels via såkaldte co-investeringer i nøje udvalgte lån til enkeltselskaber eller udvalgte låneporteføljer.

Fonden giver adgang til investeringer, som normalt er meget illikvide, men hvor investorer i fonden har mulighed for at indløse deres investeringer på månedsbasis med et forudgående varsel på 3 måneder. I nogle tilfælde kan indløsningen af andele dog tage længere tid, og vi anbefaler, at investorer i fonden har en tidshorisont på mindst 7 år.

Fonden har et langsigtet afkastmål på 3 måneders Euribor rente + 4-6% om året efter omkostninger. (Euribor står for Euro Interbank Offered Rate og er den gennemsnitlige rente, som europæiske banker er villige til at låne til hinanden for uden sikkerhedsstillelse) Bemærk, at afkastmålet ikke må forveksles med forventet afkast for fonden. Du kan se fondens afkast på denne side.

Fonden investerer på to måder

Investeringerne i fonden foregår dels via investeringer i internationale private credit-fonde og dels via såkaldte co-investeringer. 
 
Når fonden investerer via en private credit-fond, investerer den i en fond, der stiller finansiering til rådighed for en portefølje af nøje udvalgte selskaber. Her vil der ofte være tale om finansiering af unoterede selskaber ejet af private equity-fonde. Disse  anvender nemlig tit private credit som en væsentlig del af finansieringen af deres opkøb af selskaber. Investeringerne i private credit-fonde kan dog også omfatte andre typer lån.
 
Når fonden laver en co-investering, investerer den side om side med private credit-fonde – fx i lån til udvalgte enkeltselskaber eller investeringer i større låneporteføljer. Det kan fx være relevant, hvis en private credit-fond har behov for supplerende kapital til at gennemføre en given investering.
 
Både investeringerne i private credit-fonde og co-investeringerne kan potentielt også være investeringer i det sekundære marked – dvs. køb af investeringer fra andre investorer.

Hver investering er håndplukket

Hver investering i fonden er nøje udvalgt af teamet bag fonden, som har stor erfaring med private credit.
 
En væsentlig del af teamets arbejde består i løbende at screene mulige investeringer og identificere de mest attraktive, der tilsammen former en robust og veldiversificeret portefølje i Danske Invest Global Private Credit.

Teamet kan meget vel have vurderet 10-20 potentielle investeringsmuligheder for hver investering, der foretages i fondens portefølje.

Historisk set har Danske Banks størrelse og internationale netværk givet adgang til et stort flow af investeringsmuligheder, og det forventes også at forblive tilfældet.






Danske Invest Alternatives - Global Private Credit giver private investorer adgang til det unoterede marked særligt Europa og USA for lån til virksomheder og forbrugere, som ofte kan have attraktive afkastmuligheder i forhold til risikoen og kan styrke din portefølje af investeringer. Lasse Ravn Lassen, senior porteføljeforvalter, Danske Invest Alternatives - Global Private Credit






Fonden investerer i flere typer lån

Forventet fordeling af aktiver i fonden


​Opdateret den 14.03.2025






Opkøb af private studielån i USA

I 2024 investerede Danske Invest Alternatives - Global Private Credit sammen med den globale investor KKR i en portefølje bestående af mere end 800.000 private studielån i USA. Porteføljen består af låntagere med høj kreditværdighed og de fleste af lånene har medunderskrivere, hvilket giver mere beskyttelse i tilfælde af at låntager ikke kan tilbagebetale sit lån. Private studielån har historisk set haft færre tab og højere afkast sammenlignet med andre forbrugerlån såsom bil- og kreditkortlån. Co-investeringen var et direkte resultat af bankens tætte samarbejde med KKR.

Tilsagn til CVC’s 3. Capital Solutions fund

Danske Invest Alternatives - Global Private Credit gav i 2024 et tilsagn til private credit-fonden CVC Capital Solutions III (”CVC CCS III”). Det forventes, at CVC CCS III opbygger en veldiversificeret portefølje på 25-35 investeringer i forskellige lag af kapitalstrukturen i en række større selskaber i primært Nord- og Vesteuropa. CVC CCS III forventes hovedsageligt at investere i selskaber ejet af private equity-fonde, og her vil CVC CCS III have primært fokus på investeringer i og omkring juniorkapitalen i selskabernes kapitalstruktur. Det er gæld mv., der er efterstillet seniorgælden i selskaberne. Dermed har lånene en højere risiko, men også et højere forventet afkast.






Teamet bag fonden

Lasse Ravn Lassen er seniorporteføljeforvalter for private credit i Danske Bank Asset Management og har +8 års erfaring inden for M&A. Han har været ansat i Danske Bank-koncernen siden 2021. Inden Lasse blev ansat hos Danske Bank arbejdede han hos EY, hvor han rådgav kunder inden for køb og salg af virksomheder. Han er uddannet cand.merc i finansiering fra Aarhus Universitet.

Teamet bag fonden er en del af det alternative investeringsteam i Danske Bank Asset Management, som består af 25 investeringsspecialister indenfor alternative investeringer og forvalter mere end EUR 4 mia.






Væsentligste risici

  • Alternative investeringer har begrænset likviditet sammenlignet med traditionelle aktier og obligationer. Især i tider med stor markedsuro på de finansielle markeder kan det være svært at sælge investeringerne på kort sigt, da de er illikvide. Dette kan potentielt også betyde, at det kan tage lang tid for investorer at komme ud af Danske Invest Alternatives – Global Private Credit.
     
  • I modsætning til finansielle instrumenter, der er børsnoterede på regulerede markeder, for hvilke værdiansættelsen kan baseres på tilgængeligheden af priser på nylige transaktioner, kræver direkte investeringer i unoterede finansielle instrumenter valg af passende værdiansættelsesmetoder. Forskellige værdiansættelsesmetoder kan føre til forskellige estimater af investeringens værdi.
     
  • Andele kan kun indløses på månedsbasis med en forudgående varselsperiode på tre måneder – i nogle tilfælde kan indløsningen af andele dog tage længere tid, og vi anbefaler, at investorer i fonden har en tidshorisont på mindst 7 år.  En investering i fonden indebærer, at man ikke har samme likviditet som en anden investering i en traditionel UCITS-fond. Investorer bør derfor være i stand til at kunne modstå perioder med illikviditet.
     
  • Succesen for Danske Invest Alternatives - Global Private Credit vil i høj grad afhænge af det team i Danske Bank Asset Management, som er delegeret porteføljeforvalter for fonden og er udpeget til at lokalisere og udvælge fondens investeringer.
Du kan få et samlet overblik over alle de risici ved at investere i fonden inklusiv de særlige risici, der er forbundet med at investere i private credit i fondens prospekt, som findes her

Grundig analyse før hver investering

Forud for en investering foretager porteføljeteamet altid en grundig analyse – en såkaldt due diligence – for at afdække, om den pågældende investering lever op til teamets høje krav til investeringerne i Danske Invest Alternatives - Global Private Credit. Når porteføljeteamet udvælger private equity-fonde eller co-investeringer er følgende forhold blandt de væsentligste:

  • Kommercielle forhold som fx en vurdering af det forventede afkast i forhold til risikoen, manageren der forvalter investeringen, de sektorer og temaer, som investeringen giver eksponering imod, samt hvordan investeringen vil passe ind i fondens øvrige portefølje af investeringer.
  • Juridiske forhold som fx en grundig vurdering af vilkårene for de enkelte investeringer og en gennemgang af de kontraktmæssige dokumenter.
  • Skattemæssige forhold for at sikre, at beskatningen af de enkelte investeringer er hensigtsmæssig i forhold til Danske Invest Alternatives -  Global Private Credit og fondens investorer.
  • Ansvarlighedsforhold (ESG-forhold) for at sikre, at de enkelte investeringer ikke bryder med de restriktioner, der er fastsat for fondens investeringer.






Ønsker du at investere i en af vores fonde, så kontakt din investeringsrådgiver i Danske Bank. Hvis du ikke er kunde i Danske Bank, så kontakt 
Private Banking for at høre mere


Se vores andre alternative fonde og hedgefonde her