Sætter du spørgsmålstegn ved bæredygtigheden?
Mere end hver fjerde dansker tvivler på, at de understøtter den bæredygtige udvikling igennem deres investeringer, viser ny spørgeundersøgelse fra Danske Invest og YouGov. Men er tvivlen velbegrundet?
Historien kort fortalt
- Investorer kan presse selskaber til at integrere bæredygtighed i deres forretning.
- Det handler ikke blot om, hvilke selskaber du investerer i, men også om hvordan du agerer som investor.
- Også private investorer kan få en stærk stemme, hvis de står sammen – fx via fonde.
Bæredygtighed og investeringer har aldrig fyldt mere end i disse år, men gør det rent faktisk en forskel?
Sådan lyder en udbredt tvivl blandt mange investorer i en ny spørgeundersøgelse fra Danske Invest. Her tror kun 38 procent af de 2000 adspurgte danskere, at de kan understøtte en bæredygtig udvikling i verden igennem deres valg af investeringer.
Men hvad er op, og hvad er ned? Kan jeg rent faktisk understøtte en bæredygtig udvikling med mit valg af investeringer? Bliver der eksempelvis produceret og brugt mindre kul, hvis jeg undlader at investere i et kulselskab? Eller opstillet flere vindmøller, fordi jeg investerer i Vestas?
Vi har spurgt Mads Steinmüller, som er specialist i Danske Invests team for ansvarlige investeringer.
”Det er rigtigt, at du som enkelt investor kan have svært at se bæredygtighedseffekten af netop dine investeringer, lige såvel som netop din stemme sjældent har afgørende betydning for udfaldet af et folketingsvalg. Men set i en større sammenhæng kan dine og andre investorers valg og fravalg bidrage til, at der flyttes flere penge til selskaber, der er med til at drive verden i en mere bæredygtig retning – dvs. at de har lettere ved at rejse kapital. Det kan samtidig presse selskaber til i højere grad at indarbejde bæredygtighed i deres forretning, så de kan gøre sig mere attraktive over for investorerne og dermed fremtidssikre deres forretning,” fortæller han.
Sådan kan selskaberne påvirkes
At understøtte en bæredygtig udvikling handler dog ikke blot om, hvilke selskaber du investerer i, men også om, hvordan du agerer som investor.Det fortæller Martin Slipsager Frandsen, som sammen med Simon Christensen forvalter den globale aktiefond Danske Invest Global Sustainable Future. Fonden investerer i selskaber, der positivt bidrager til opnåelsen af udvalgte dele af FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling, herunder klimastabilitet og social kapital.
”Som investorer har vi meget fokus på aktivt ejerskab i de selskaber, vi invester i på vegne af fonden. Det vil sige, at vi søger at støtte og påvirke selskaberne i en positiv retning, og vi har fokus på konkrete handlinger i selskaberne frem for vage løfter om fremtiden,” siger Martin Slipsager Frandsen.
LÆS OGSÅ: Arketypen på den ansvarlige investor – er det dig?
Hvordan foregår den påvirkning af selskaberne?
”For alle selskaberne sætter vi konkrete bæredygtighedsmål, som de gerne skal bevæge sig imod. Som aktive ejere mødes vi ofte med selskabernes ledelser, og her gør vi det klart for dem, hvad der er vigtigt for os, at de rykker sig på. Her ser vi generelt en stor villighed til både at lytte og tage handling på de ting, vi præsenterer dem for. Det handler ikke om, at vi forsøger at tvinge dem til noget, men mere om at de kan se, at det simpelthen er en god forretning at blive mere bæredygtige,” fortæller Martin Slipsager Frandsen.Stærkere stemme via fonde
Som enkeltstående privat investor skal man dog ikke forvente mange mødeinvitationer fra ledelserne i børsnoterede selskaberne. Her kan fonde og andre store investorer ofte opleve meget større lydhørhed fra selskaber og have langt større gennemslagskraft, fordi de typisk har investeringer i en helt anden økonomisk skala.”Ved at investere via fonde kan private investorer i mange tilfælde få en stærkere fælles stemme i forhold til at understøtte en bæredygtig udvikling via deres investeringer,” siger Mads Steinmüller fra Danske Invests bæredygtighedsteam.
Din stemme kan flytte giganter
Som investor kan du også påvirke selskaber ved at stemme på deres generalforsamlinger. Det benytter fondene sig i Danske Invest fx af til at få selskaber til at tage hensyn til bæredygtighedsforhold og minimere deres negative påvirkning på samfundet.På årets generalforsamlinger hos en række store amerikanske selskaber støttede Danske Invest blandt andet aktionærforslag, der skulle få dem til at forbedre rapporteringen af deres arbejde med diversitet og inklusion. Selvom bestyrelserne anbefalede at stemme imod forslaget, blev det vedtaget hos betalingsfirmaet American Express og jernbaneselskabet Union Pacific Corporation. Danske Invest var også med til at vedtage, at IT-selskaberne Paycom og IBM skal styrke rapporteringen af deres strategi og arbejde med diversitet.
”Det er et godt konkret bevis på, hvordan investorer kan bidrage til at påvirke selskaber og skabe forandring,” fortæller Mads Steinmüller.
Vidste du at...
... mænd generelt er mest skeptiske, når det gælder troen på, at man som investor kan understøtte en bæredygtig udvikling i verden. 35 pct. af danske mænd tror ikke, at de kan understøtte en bæredygtig udvikling via deres investeringer, mens tallet er 22 pct. for kvinder. Det viser Danske Invests spørgeundersøgelse blandt 2000 danskere.Denne artikel er markedsføringsmateriale og udgør ikke investeringsrådgivning. Vær altid opmærksom på, at historisk afkast ikke er en indikation af fremtidigt afkast, som kan være negative.
Rådfør dig altid med dine professionelle rådgivere omkring juridiske, skattemæssige, finansielle og andre aspekter, der kan være relevante for at vurdere egnetheden og hensigtsmæssigheden af en investering.
Vi henviser dig til at læse prospekterne, inden du træffer en endelig investeringsbeslutning. Prospektet og information om klagehåndtering er tilgængeligt på dansk og kan findes her.
Mere information om fondenes bæredygtighedsrelaterede egenskaber kan findes her.
Beslutningen om at investere i fondene bør træffes under hensyntagen til alle fondenes miljømæssige og sociale karakteristika eller bæredygtige investeringsmål som beskrevet i prospekterne.
Abonnér på nyheder
Danske Invests nyhedsabonnement er en gratis e-mailservice, hvor du løbende modtager nyhedsbreve med information og nyhedsopdateringer om vores produkter.
Du tilmelder dig ved at indtaste din e-mailadresse og herefter vælge, hvilke oplysninger du ønsker at modtage.
Ved din registrering af din e-mailadresse giver du samtykke til, at vi sender dig nyhedsbreve.
Vi bruger kun dine e-mailadresse til udsendelse af nyhedsbreve. Vores nyhedsbreve indeholder pixels, der registrerer, om du åbner nyhedsbrevet samt hvornår nyhedsbrevet åbnes (dato og tidspunkt), og hvilke links du klikker på. Disse oplysninger behandler vi på baggrund af dit samtykke, og vi bruger oplysningerne til at forbedre vores nyhedsbreve. Danske Bank er dataansvarlige for behandling af dine oplysninger i forbindelse med udsendelse af nyhedsbreve. Du kan læse mere om behandling af personoplysninger i vores privatlivspolitik.
Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke til at modtage nyhedsbrevet ved at kontakte os på 3333 7171 eller skrive til danskeinvest@danskeinvest.com. Du kan også altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på linket i bunden af nyhedsbrevet.