• Find Danske Bank afdeling eller hæveautomat
    Find
  • Hovednummer

    +45 3333 7171

    • Man-fre: 09.00 - 17.00

    Investering Direkte

    +45 5585 0435

    Man-fre: 09.00 - 17.00

    Telefonsamtaler kan blive optaget og gemt til brug for dokumentation og sikkerhed.

    Support til Netbank
    70 105 501
    Man-tors: 08.00 - 21.00
    Fredag:      08.00 - 18.00
    Lørdag:     10.00 - 18.00
    Søndag:    10.00 - 21.00

    Spær dit kort
    70 20 70 20

    Bliv kunde

    70 10 17 08

DelClose

Sådan investerer fonden Alternatives - Global Private Equity

Danske Invest Alternatives - Global Private Equity giver eksponering til private equity via investeringer i nøje udvalgte fonde og co-investeringer i enkeltselskaber på tværs af lande, sektorer og temaer – alt efter hvor der viser sig de mest attraktive investeringsmuligheder.

For den grundige og dygtige investor kan private equity – dvs. investeringer i aktier i unoterede selskaber – byde på attraktive afkastmuligheder, og med fonden Danske Invest SICAV - SIF Alternatives - Global Private Equity kan du få en bred eksponering mod aktivklassen.
 
Danske Invest Global Private Equity fokuserer primært på investeringer i private equity i Europa og Nordamerika, men fonden kan potentielt også foretage investeringer i emerging markets samt udviklede økonomier i Asien. Samtidig er fonden en såkaldt generalistfond, der kan investere på tværs af sektorer og temaer – alt efter hvor der viser sig de mest attraktive investeringsmuligheder.
 
Fonden kombinerer to typer af investeringer i private equity
Generelt kan private equity åbne op for en ny stor verden af investeringsmuligheder. Selv om børsnoterede virksomheder ofte løber med det meste af opmærksomheden blandt medier og investorer, er langt de fleste virksomheder unoterede. I Europa og Nordamerika gælder det således for 95 pct. af virksomheder med en årlig omsætning over 500 mio. kroner (kilde: Capital IQ maj 2024).
 
Investeringerne i private equity i Danske Invest Global Private Equity foregår dels via private equity-fonde og dels via såkaldte co-investeringer i enkeltselskaber:
 

PRIVATE EQUITY-FONDE er fonde, der hver især investerer i en portefølje af unoterede selskaber (i nogle tilfælde kan private equity-fonde dog også investere i børsnoterede selskaber). Her fokuserer Danske Invest Global Private Equity på at investere i private equity-fonde, der som udgangspunkt har kontrollerende indflydelse i de selskaber, de investerer i, og det kan typisk forventes at være fonde forvaltet af anerkendte internationale kapitalforvaltere inden for private equity. For disse private equity-fonde består strategien typisk i at udvælge, erhverve og udvikle selskaber til senere børsnotering eller salg til en strategisk eller finansiel investor. I løbet af ejerperioden er målet at øge værdien af selskaberne og dermed generere et positivt afkast for investorerne via aktivt ejerskab og tilførsel af risikovillig kapital.
 
CO-INVESTERINGER er investeringer i enkeltselskaber, hvor Danske Invest Global Private Equity investerer side om side med private equity-fonde. Det kan fx være relevant, hvis en fond har behov for supplerende kapital til at gennemføre en given investering.
 
Forventningen er, at co-investeringerne vil øge det samlede afkast i Danske Invest Global Private Equity. Det skyldes, at de løbende omkostninger ved co-investeringerne normalt er lavere end ved investeringer via private equity-fonde, og samtidig sker der ved co-investeringer en hurtigere investering af kapitalen end i private equity-fonde, hvor kapitalen bliver investeret mere gradvist over flere år, i takt med at de rette investeringsmuligheder viser sig. Porteføljeteamet forventes derfor at have stort fokus på co-investeringer, men ofte vil muligheden for co-investeringer side om side med private credit-fonde dog være betinget af, at man også har investeret i fondene. Samtidig skal man være opmærksom på, at risikospredningen i co-investeringerne potentielt kan være mindre end ved investeringer via fonde.
 
Både investeringerne i private equity-fonde og co-investeringerne kan potentielt også være investeringer i det sekundære marked – dvs. køb af investeringer fra andre investorer.
 
 

De vigtigste risici ved fonden

 
En investering i Danske Invest Global Private Equity er forbundet med en række risici, du skal være opmærksom på. På længere sigt er den vigtigste enkeltfaktor for fondenes afkast, om porteføljeforvalterne formår at udvælge attraktive investeringer til fondenes porteføljer.
 
Som ved andre investeringer er der en række risici forbundet med en investering i Danske Invest Global Private Equity, der potentielt kan opleve store kursudsving og give tab. Nogle af disse risici knytter sig til enkelte investeringer eller aktivklasser i fondens portefølje, andre til porteføljen i bredere forstand og kan dermed potentielt få en større samlet effekt på fondens afkast.

Vi henviser til prospekt, hvor de forskellige risici er nærmere beskrevet.
 
De væsentligste overordnede risici
Helt overordnet vil fondens succes i høj grad afhænge af det team i Danske Bank Asset Management, som er delegeret porteføljeforvalter for Danske Invest Global Private Equity og er udpeget til at lokalisere og udvælge fondens investeringer. Det betegnes forvalterrisiko, og på længere sigt er det helt afgørende for fondens afkast, at porteføljeforvalterne formår at udvælge attraktive investeringer til porteføljen.
 
En anden overordnet risikofaktor for fonden er perioder med stor markedsuro og kursfald på de finansielle markeder, som fx under finanskrisen 2007-2009, ved det globale udbrud af Covid-19 i foråret 2020 og i perioden med store stigninger i inflation og renter i 2022. Det kan over en bred kam føre til betydelige fald i værdierne af aktiver på tværs af aktivklasser i fondens portefølje. Det kan betegnes som markedsrisiko og kan fx være udløst af perioder med recession i global økonomi, beskrevet nærmere under afsnittet om makroøkonomiske, politiske og geopolitiske risici mv. i prospektet.
 

Porteføljeteam håndplukker de mest interessante investeringer
De enkelte investeringer i Danske Invest Global Private Equity bliver udvalgt af et team af porteføljeforvaltere fra Danske Bank Asset Management (en division af Danske Bank), som har stor erfaring med private equity. Historisk set har Danske Banks størrelse og internationale netværk givet adgang til et stort flow af investeringsmuligheder, og det forventes også at være tilfældet fremover.
 
En væsentlig del af porteføljeteamets arbejde består dermed i løbende at screene investeringsmulighederne og identificere de mest attraktive, der tilsammen kan udgøre en robust og veldiversificeret portefølje i Danske Invest Global Private Equity. Det forventes kun at være en meget begrænset andel af de løbende investeringsmuligheder, der i sidste ende finder vej til fondens portefølje. Porteføljeteamet kan meget vel have vurderet 10-20 potentielle investeringsmuligheder for hver investering, der foretages i fondens portefølje
 
Grundig due diligence før hver enkelt investering
Forud for en investering foretager porteføljeteamet altid en grundig analyse – en såkaldt due diligence – for at afdække, om den pågældende investering lever op til teamets høje krav i forhold til blandt andet kvalitet, afkastforventninger og ansvarlighedsforhold. Både når porteføljeteamet udvælger private equity-fonde samt co-investeringer, er følgende forhold blandt de væsentligste:
 
  • Kommercielle forhold som fx en vurdering af det forventede afkast i forhold til risikoen, manageren der forvalter investeringen, de sektorer og temaer, som investeringen giver eksponering imod, samt hvordan investeringen vil passe ind i fondens øvrige portefølje af investeringer.
 
  • Juridiske forhold som fx en grundig vurdering af vilkårene for de enkelte investeringer og en gennemgang af de kontraktmæssige dokumenter. 
 
  • Skattemæssige forhold for at sikre, at beskatningen af de enkelte investeringer er hensigtsmæssig i forhold til Danske Invest Global Private Equity og fondens investorer.
 
  • Ansvarlighedsforhold (ESG-forhold) for at sikre, at de enkelte investeringer ikke bryder med de restriktioner, der er fastsat for fondens investeringer (læs mere nedenfor).
 


I figuren kan du læse mere om kriterierne for udvælgelsen af investeringer i private equity-fonde i Danske Invest Global Private Equity. Som en del af udvælgelsesprocessen mødes porteføljeteamet typisk med forvalterne af interessante investeringsmuligheder undervejs i forløbet.
 
Typisk vil co-investeringer være mere ressourcekrævende for porteføljeteamet end investeringer i fonde, fordi der beløbsmæssigt er tale om mindre investeringer – blandt andet for at sikre den fornødne risikospredning. Dermed skal der foretages flere due diligences ved investering af kapital i co-investeringer. Efter investeringerne er foretaget, overvåger teamet løbende investeringerne for blandt andet at sikre, at der investeres i henhold til de indgåede aftaler.
 
Afkastmål og ansvarlighedsforhold for fonden
Et vigtigt pejlemærke for porteføljeteamets vurdering af de kommercielle forhold ved potentielle investeringer er det langsigtede afkastmål for Danske Invest Global Private Equity, som er på 8-10 pct. om året efter omkostninger. Bemærk, at afkastmålet ikke må forveksles med forventet afkast for fonden. Et afkastmål er alene et af de styringsredskaber, som porteføljeteamet anvender til deres vurdering af, hvordan de underliggende aktiver bidrager til afkastet. Det må ikke ses som hverken en garanti eller en pålidelig indikator for det faktiske afkast fra fonden. Det faktiske afkast for fonden kan således blive såvel højere som lavere end afkastmålet og kan i værste fald blive negativt.
 
Danske Invest Global Private Equity har også fokus på ansvarlighed, hvilket yderligere stiller krav til porteføljeteamets udvælgelse af investeringer.
 
Danske Invest Global Private Equity anvender eksklusioner som ESG-strategi. Eksklusionerne følger Danske Invests standardrestriktioner og grænseværdier i forhold til investeringer i kul, tjæresand, kontroversielle våben, tobak og normer relateret til fx FN’s Global Compact-principper og FN’s vejledende principper for menneskerettigheder og erhvervsliv. Yderligere har fonden eksklusioner i forhold til investeringer i pornografi. Fonden er kategoriseret i henhold til artikel 8 i EU’s Forordning om bæredygtighedsrelaterede oplysninger med yderligere oplysninger om fondens ESG-strategi i prospektet og i den årlige årsrapportering.  


Særlige forhold, du skal være opmærksom på som investor

En investering i fonden forudsætter en lang tidshorisont
Danske Invest Global Private Equity er bedst egnet til investorer med en lang tidshorisont. Alternative investeringer som private equity er typisk dyrere og mere tidskrævende at købe og sælge end traditionelle, børsnoterede aktier og obligationer, og samtidig kan det tage tid at indfri det forventede afkastpotentiale i fonden – blandt andet fordi omkostningerne ved nye investeringer i private equity kan være større end afkastet i de første år. Vi anbefaler, at investorer i fonden har en tidshorisont på mindst 7 år.
 
Særlige krav for at blive accepteret som investor i fonden
Ved en investering i Danske Invest Global Private Equity skal du være opmærksom på, at du skal opfylde særlige krav for at blive accepteret i fonden. Danske Banks vurdering af, hvorvidt du som investor opfylder disse krav, sker i forbindelse med investeringsrådgivningen. Du skal samtidigt skrive under på en erklæring om, at du er en velinformeret investor, samt en erklæring om, at du er bekendt med og forstår de risici, der er forbundet med investeringen i Danske Invest Global Private Equity. De særlige krav stammer fra regulatoriske forhold gældende for fonden, og det medfører desværre også, at der er visse begrænsninger for dig som investor, hvis du flytter dit depot til en anden bank end Danske Bank – blandt andet at du kan blive nødt til at indløse dine investeringer i fonden.
 
Fonden vil ikke være fuldt investeret i private equity
Danske Invest Global Private Equity kan ikke forventes at være fuldt investeret i private equity. Dels fordi indskudt kapital i fonden først bliver investeret i private equity i takt med, at interessante investeringsmuligheder viser sig, og dels fordi investeringer i private equity-fonde typisk er tilsagnsbaserede. Det vil sige, at investorer som fx Danske Invest Global Private Equity giver tilsagn om at investere i private equity-fonde, men at selve kapitalen typisk bliver indskudt i fondene i mindre andele over en længere periode, i takt med at disse fonde foretager investeringer. Dermed skal porteføljeforvalterne for Danske Invest Global Private Equity løbende sørge for at reservere kapital til fremtidige indbetalingsforpligtelser til de private equity-fonde, der er afgivet tilsagn til. Den andel af kapital i fonden, der ikke er investeret i private equity, herunder kapital til at honorere fremtidige indbetalingsforpligtelser som beskrevet ovenfor, forventes løbende placeret i primært likvide instrumenter med lav risiko, såsom statsobligationer.  
 
En mindre andel af kapitalen i Danske Invest Global Private Equity er i dag placeret i private equity-lignende investeringer i selskaber inden for infrastruktur, som tidligere har været et af fondens fokusområder. Fremover forventes andelen af investeringer i infrastruktur gradvist at blive reduceret i takt med, at de nuværende investeringer i infrastruktur realiseres, og der potentielt bliver indskudt ny kapital i fonden, som investeres i private equity.
 
Det kan kræve tålmodighed at indløse sin investering i fonden
Andele i Danske Invest Global Private Equity kun kan indløses på månedsbasis og med et forudgående varsel på 3 måneder. I nogle tilfælde kan indløsningen af andele tage længere tid, fx hvis mange investorer ønsker at sælge på samme tid eller ved stor uro på de finansielle markeder. I så fald kan fonden i kortere eller længere perioder være lukket for indløsning fra investorerne. Læs mere i prospektet for fonden. Dette skyldes, at fonden investerer i aktiver, der ikke kan sælges fra dag til dag som traditionelle børsnoterede aktier og obligationer.
 
Særlig mekanisme skal undgå udvanding af værdierne i fonden
For at undgå udvanding af værdierne i Danske Invest Global Private Equity for eksisterende investorer kan fondsforvalteren Danske Invest Management A/S (”Danske Invest Management”) til enhver tid afvise nye indskud i fonden, hvis det vurderes at være uhensigtsmæssigt for de eksisterende investorer. For at beskytte værdierne for de eksisterende investorer kan fonden desuden pålægge en omkostning (et såkaldt anti-dilution fee) for nye investorer i form af en procentsats af det beløb, de investerer i fonden. Beløbet indbetales til fonden for at kompensere eksisterende investorer for udvanding af værdien af deres investering i fonden. Tilsvarende kan fonden potentielt også pålægge en omkostning for investorer, der træder ud af fonden, hvis udtrædelsen medfører uforholdsmæssigt store handelsomkostninger, som belaster de tilbageværende investorer.
Få oplysninger om satser for disse potentielle omkostninger af din investeringsrådgiver.
 
Der betales performance fee i fonden 
Der betales en præstationsbaseret omkostning – et såkaldt performance fee – i de underliggende fonde, som Danske Invest Global Private Equity investerer i, hvis de indfrier aftalte afkastmål.
 
Fra 1. oktober 2024 vil der også blive beregnet et performance fee i Danske Invest Global Private Equity. Performance fee beregnes alene af fondens co-investeringer og sekundære investeringer (dvs. køb af eksisterende investeringer i det sekundære marked) og ikke af fondens investeringer i primære fonde (dvs. investeringer ved oprindeligt udbud af fondene). Performance fee vil blive beregnet for hver enkelt investering og vil udgøre 10 pct. af afkastet, betinget af at det annualiserede afkast overstiger 8 pct. Bemærk, at hvis fonden har tab på co-investeringer eller sekundære investeringer, modregnes dette tab i opgørelsen af performance fee på andre investeringer.
Et evt. performance fee bliver betalt af Danske Invest Global Private Credit til fondens forvalter, Danske Bank Asset Management, og vil dermed reducere afkastet for investorer. Læs mere om kriterierne for beregning af performance fee i prospektet for fonden.

DISCLAIMER:
Denne publikation er markedsføringsmateriale og udgør ikke investeringsrådgivning. 
Vær altid opmærksom på, at historisk afkast ikke er en indikation af fremtidigt afkast, som kan være negative. 
 
Rådfør dig altid med dine professionelle rådgivere omkring juridiske, skattemæssige, finansielle og andre aspekter, der kan være relevante for at vurdere egnetheden og hensigtsmæssigheden af en investering. 
 
Vi henviser dig til at læse prospektet og dokumentet med central information, inden du træffer en endelig investeringsbeslutning. 
 
Et sammendrag af investorrettigheder er tilgængeligt på dansk og kan sammen med mere information om fondens bæredygtighedsrelaterede egenskaber findes her Danske Invest Sicav - SIF Alternatives - Global Private Equity.
Beslutningen om at investere i fonden bør træffes under hensyntagen til alle fondens miljømæssige og/eller sociale karakteristika som beskrevet i prospektet.
 
Danske Invest Management A/S kan beslutte at opsige aftalerne, som er indgået med henblik på markedsføring af dets fonde.
 

Abonnér på nyheder

Danske Invests nyhedsabonnement er en gratis e-mailservice, hvor du løbende modtager information og nyhedsopdateringer om vores produkter.

Du tilmelder dig ved at indtaste din e-mail adresse og herefter vælge, hvilke oplysninger du ønsker at modtage.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke til at modtage nyhedsbrevet ved at kontakte os på 3333 7171 eller skrive til danskeinvest@danskeinvest.com. Du kan også altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på linket i bunden af nyhedsbrevet.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.