• Find Danske Bank afdeling eller hæveautomat
    Find
  • Hovednummer

    +45 3333 7171

    • Man-fre: 09.00 - 17.00

    Investering Direkte

    +45 5585 0435

    Man-fre: 09.00 - 17.00

    Telefonsamtaler kan blive optaget og gemt til brug for dokumentation og sikkerhed.

    Support til Netbank
    70 105 501
    Man-tors: 08.00 - 21.00
    Fredag:      08.00 - 18.00
    Lørdag:     10.00 - 18.00
    Søndag:    10.00 - 21.00

    Spær dit kort
    70 20 70 20

    Bliv kunde

    70 10 17 08

DelClose

Sådan er du med til at lægge pres på danske virksomheders miljøforhold

FORSTÅ ESG: Diskussioner om ESG-forhold er blevet en naturlig del af dialogen med selskaberne. Vores danske aktie-team fortæller her, hvilke udfordringer nogle danske selskaber har, når det kommer til miljø.

Historien kort fortalt

  • Ny artikelserie om ESG - denne gang om E'et
  • Diskussioner om miljø er en naturlig del af dialogen med danske selskaber
  • Mærsk og Rockwool har ambitiøse planer 
 

Hvad er ESG?

På dansk oversætter vi ESG, Environmental, Social & Governance, til miljømæssige og sociale forhold samt god selskabsledelse. ESG-faktorer anvendes sammen med finansielle faktorer til at vurdere en virksomhed ud fra et holistisk perspektiv. Det vil sige, at ESG-faktorer indgår i en vurdering af risici, som kan have betydning for finansielle resultater og drift. ESG-faktorer vil også indgå i en vurdering af, hvordan en investering i et selskab understøtter samfundet som helhed eller om det kan have en negativ effekt.

Det er svært at undgå begrebet ESG, hvis du vil investere ansvarligt. Vi ser nærmere på de tre bogstaver i denne artikelserie og giver eksempler på, hvordan Danske Invest arbejder med klima- og miljøforhold, sociale forhold og god selskabsledelse.
 

Miljøspørgsmål dominerede 2021

De fleste kender til succeshistorier som Ørsted og Vestas, som mange investorer betragter som førende, når det kommer til transformationen inden for klima og miljø. Men der findes også danske selskaber, som ikke – endnu - sidder forrest i bussen, når det gælder miljøhensyn.
Porteføljeforvalter Jesper Neergaard Poll og hans kolleger i det danske aktier-team bruger en del tid på at tale med og påvirke danske selskaber til at blive mere bæredygtige. Særligt miljøspørgsmål har domineret diskussionerne i 2021. I det hele taget er diskussioner om ESG blevet en naturlig og integreret del af dialogen med de danske selskaber. Det var det ikke for bare tre år siden.

Porteføljeforvalter Jesper Neergaard Poll er anvarlig for Danske Invest Danmark. 


Mærsks CO2-udfordring

En af de samtaler, som de løbende har, er med Mærsk. Shipping står for en stor del CO2-udledning, men i 2021 satte Mærsk sig et mål om nul CO2-udledning i 2050. Det mål blev ændret fornylig i januar 2022, hvor selskabet udmeldte, at de ville nå nul udledning i 2040.

"2040 er et ret ambitiøst mål. Et containerskib har en levetid på 20 til 25 år og hele flåden skal udskiftes med nye skibe, der udleder mindre CO2 eller skibe, som bruger nye brændstoftyper. Mærsk skal finde og købe disse skibe et eller andet sted, så de er meget afhængige af deres leverandører," siger Jesper Neergaard Poll, som er ansvarlig for Danske Invest Danmark.
 

Investering i flok gør en forskel

Til spørgsmålet om, hvorfor Maersk valgte at hæve ambitionerne, mener Jesper Neergaard Poll, at presset fra investorerne kan have haft en betydning. Det gør nemlig en forskel, når mange investorer skubber i samme retning, hvilket du også kan læse mere om i denne artikel på Danske Invests hjemmeside.

”Vi taler ofte med Mærsk og vi taler næsten altid om en mere grøn agenda, men selvom de lytter til os, så kan vi ikke alene presse dem. Men når der kommer mange flere professionelle investorer og stiller samme spørgsmål og beder om en mere ambitiøs målsætning end 2050, så begynder det at blive svært ikke at reagere,” forklarer Jesper Neergaard Poll.

Han siger, at presset fra de mange investorer er stort og det kan gøre en forskel.

”Mærsk er nødt til at gøre noget ved deres CO2-udledning og jeg tror, at de når deres mål. Men det er en stor udfordring for dem og jeg er spændt på at følge processen,” siger Jesper Neergaard Poll.
 

Hele pakken skal være bæredygtig

Han tilføjer, at det ikke kun er Mærsk, der er udfordret. Flere danske transportvirksomheder står over for udfordringer, hvis de ikke finder nye bæredygtige løsninger. Transportvirksomheden DSV overvejer også, hvordan det kan levere bæredygtige løsninger – som det de kalder bæredygtige forsyningskæder - men de ejer ikke selv transportmidlerne, så de er afhængige af deres leverandører.

"Hvis du ikke er i stand til at tilbyde miljøvenlig transport, vil fremtidige kunder ikke bruge dig, så det kan have store konsekvenser for din virksomhed. En tøjvirksomhed, der for eksempel producerer bæredygtigt tøj i Kina, bør også have en bæredygtig logistikløsning," siger Jesper Neergaard Poll.

Mærsk har dog allerede taget flere skridt i den rigtige retning. I august 2021 kunne rederiselskabet oplyse, at de havde indgået en aftale med en dansk leverandør af CO2-neutralt methanol, også kaldet e-methanol. Brændstoffet skal bruges i verdens første e-methanol-drevne containerskib, som også bliver CO2-neutralt. Skibet forventes at være klar til at fragte varer fra midten af 2023.
 

Rockwools energiforbrug

Et andet eksempel på miljømæssige udfordringer er den dialog, teamet har med Rockwool, som primært laver isoleringsprodukter til byggeindustrien. Selve Rockwool-produktet er bæredygtigt, da det er et naturprodukt, som forbedrer isoleringen i bygninger og samtidig er brandsikkert. Udfordringen er produktionsprocessen, hvor der bruges enorme mængder af energi, da sten skal smeltes til stenuld.

”Rockwool bruger i øjeblikket mange penge på at gøre deres produktion mere bæredygtig. Disse investeringer vil ikke give et øjeblikkeligt afkast, men vi mener, at det er vigtige strategiske tiltag, da det vil styrke Rockwools langsigtede position,” siger Jesper Neergaard Poll.

Jesper Neergaard Poll afslutter med at sige, at de løbende monitorerer udviklingen mod en mere bæredygtig produktion og spørger altid ind til de fremtidige planer for omlægning af produktionen, når de har møder med Rockwool.

Danske Invest Danmark er defineret som en artikel 8-fonde ifølge EU’s regler. Hos Danske Invest kalder vi den type fonde ESG-fonde.

Denne publikation er markedsføringsmateriale og udgør ikke investeringsrådgivning. 
 
Vær altid opmærksom på, at historisk afkast ikke er en indikation af fremtidigt afkast, som kan være negative. 
 
Rådfør dig altid med dine professionelle rådgivere omkring juridiske, skattemæssige, finansielle og andre aspekter, der kan være relevante for at vurdere egnetheden og hensigtsmæssigheden af en investering. 
 
Vi henviser dig til at læse prospektet og central investorinformation, inden du træffer en endelig investeringsbeslutning. Prospektet, central investorinformation og information om klagehåndtering (investorrettigheder) er tilgængeligt på dansk og kan findes her (under ”dokumenter”).  
 
Mere information om fondens bæredygtighedsrelaterede egenskaber kan findes her.
 
Beslutningen om at investere i fonden bør træffes under hensyntagen til alle fondens miljømæssige og/eller sociale karakteristika som beskrevet i prospektet.

 

Abonnér på nyheder

Danske Invests nyhedsabonnement er en gratis e-mailservice, hvor du løbende modtager nyhedsbreve med information og nyhedsopdateringer om vores produkter.

Du tilmelder dig ved at indtaste din e-mailadresse og herefter vælge, hvilke oplysninger du ønsker at modtage.

Ved din registrering af din e-mailadresse giver du samtykke til, at vi sender dig nyhedsbreve.

Vi bruger kun dine e-mailadresse til udsendelse af nyhedsbreve. Vores nyhedsbreve indeholder pixels, der registrerer, om du åbner nyhedsbrevet samt hvornår nyhedsbrevet åbnes (dato og tidspunkt), og hvilke links du klikker på. Disse oplysninger behandler vi på baggrund af dit samtykke, og vi bruger oplysningerne til at forbedre vores nyhedsbreve. Danske Bank er dataansvarlige for behandling af dine oplysninger i forbindelse med udsendelse af nyhedsbreve. Du kan læse mere om behandling af personoplysninger i vores privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke til at modtage nyhedsbrevet ved at kontakte os på 3333 7171 eller skrive til danskeinvest@danskeinvest.com. Du kan også altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på linket i bunden af nyhedsbrevet.
 

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.