• Find Danske Bank afdeling eller hæveautomat
    Find
  • Hovednummer

    +45 3333 7171

    • Man-fre: 09.00 - 17.00

    Investering Direkte

    +45 5585 0435

    Man-fre: 09.00 - 17.00

    Telefonsamtaler kan blive optaget og gemt til brug for dokumentation og sikkerhed.

    Support til Netbank
    70 105 501
    Man-tors: 08.00 - 21.00
    Fredag:      08.00 - 18.00
    Lørdag:     10.00 - 18.00
    Søndag:    10.00 - 21.00

    Spær dit kort
    70 20 70 20

    Bliv kunde

    70 10 17 08

DelClose

Overvejer du at investere i aktier i 2025?

Hvis du går og leger med tanken om at investere i aktier i det nye år, hvor beløbsgrænsen på aktiesparekontoen bliver hævet til 166.200 kroner, så kan juleferien og årsskiftet være en god anledning til at overveje, om det kunne give mening for dig at investere i aktier gennem en aktiefond.

Når du investerer i en aktiefond, investerer du nemlig i mange forskellige aktier på en gang. Dermed spreder du din risiko, fordi du – sagt på godt dansk – ikke lægger alle dine æg i samme kurv.

Det har mange danskere nemlig en tendens til. En undersøgelse lavet af Danske Bank i samarbejde med Institut for Finansiering ved Copenhagen Business School i 2022 viste, at 55 procent af danske, individuelle investorer kun havde en enkelt aktie i deres porteføljer, mens blot 2 procent havde investeret deres frie midler i 20 eller flere aktier, der som tommelfingerregel er minimumskravet, hvis du vil kunne kalde din portefølje for nogenlunde veldiversificeret – altså kunne sige, at du har fordelt sine æg i flere kurve.

Flere fordele ved aktiefonde
Udover at en aktiefond spreder din risiko ud over flere aktier, så gør den typisk din investering billigere, end hvis du selv skulle købe et tilsvarende antal aktier, fordi I er flere om at dele omkostningerne til fx gebyrer og administration.
 
En aktiefond giver også adgang til aktier, du måske ikke ville have råd til at investere i på egen hånd. Hvis en aktie fx koster 15.000 kroner, kan du via en aktiefond få del i den for et lavere beløb, fordi dine penge bliver slået sammen med de andre investorers penge.

Endeligt skal du ikke selv holde øje med, hvornår det er et godt tidspunkt at købe og sælge de enkelte aktier på – det gør fondens forvaltere for dig.

Hvilke aktiefonde kan jeg investere i?
Der findes mange aktiefonde. Danske Invest har mere end 30 forskellige aktiefonde, der gør det nemt at investere i flere aktier på en gang.  

Nogle af Danske Invests fonde har fokus på bestemte geografier som fx Danmark, USA, Japan eller Kina. Eksempler på disse fonde er Danske Invest Japan og Danske Invest Danmark*.

Nogle af fondene har fokus på bæredygtighed. Det er fonde som Danske Invest Global Sustainable Future* og fondene, hvor ordet ”Restricted” indgår i navnet. Fx Danske Invest Index Europe Restricted* og Danske Invest Index Global AC Restricted*.

Andre Danske Invest fonde har fokus på aktier inden for bestemte sektorer. Det gælder Danske Invest Bioteknologi Indeks* og Danske Invest Teknologi Indeks*.

Hvis du investerer i en aktiefond, er det op til dig at beslutte, hvilket fokus den skal have. Er bæredygtighed eksempelvis vigtigt for dig, kan du vælge at investere i en fond med fokus på bæredygtighed.

Her kan du få et overblik over alle Danske Invests aktiefonde

Vær altid opmærksom på risici
Der er altid risici forbundet med investering. Investering i ovenstående fonde kan indebære forskellige typer af risici afhængig af hvilken type fonde, du vælger at investere i.

Aktiemarkederne kan svinge meget og kan falde væsentligt og dermed påvirke afkastet i aktiefonde i negativ retning. Udsving kan blandt andet være en reaktion på selskabsspecifikke, specielle markedsmæssige eller økonomiske forhold, herunder også udvikling i landes valuta og rente.
Fonde, der for eksempel kun investerer i et enkelt land som USA eller en enkelt sektor som teknologi, giver en risiko for, at netop dette land eller denne sektor kan blive udsat for specielle politiske eller reguleringsmæssige tiltag.

Derudover indebærer investeringerne også en bæredygtighedsmæssig risiko, hvor miljømæssige og sociale forhold samt ledelsesmæssige omstændigheder kan påvirke værdien af investeringerne negativt.  

Passivt forvaltede fonde vs. aktivt forvaltede aktiefonde
Aktiefonde kan enten være aktivt eller passivt forvaltede. Når en fond er aktivt forvaltet, sidder der et team og nøje udvælger aktierne i fonden, mens en passivt forvaltet fond er sammensat, så den følger et bestemt indeks. Derfor er omkostningerne ved at investere i en passivt forvaltet fond typisk lavere end dem, der er forbundet med at investere i en aktivt forvaltet fond.

Et eksempel på en passivt forvaltet fond er Danske Invest Danmark Indeks ex OMXC20.* Den består af aktier fra de selskaber, der er noteret på fondsbørsen i København undtagen dem fra de 20 største selskaber.

Hvordan vælger jeg en aktiefond at investere i?
Ligesom med aktier er der ikke et entydigt svar på, hvilken eller hvilke aktiefonde, du skal at investere i. Det kommer især an på din økonomi, tidshorisont og risikoprofil.  Hvis du er i tvivl, så tag en snak med din bankrådgiver.

Hvordan investerer jeg i en aktiefond?
Der er flere måder at investere i en aktiefond på.

Du kan investere i aktiefonde med et traditionelt depot.

Du kan også investere i langt de fleste af Danske Invests aktiefonde med en aktiesparekonto, hvor du kun betaler 17 procent i skat af dit afkast mod op til 42 procent ved en normal investering af frie midler.

Aktiesparekontoen blev indført i 2019 for at styrke aktiekulturen i Danmark. I 2024 måtte du samlet indskyde op til 135.900 kroner på din aktiesparekonto, og i 2025 bliver grænsen hævet til 166.200 kroner. Det er gratis at oprette en aktiesparekonto i Danske Bank.

Her kan du se listen over alle de Danske Invest aktiefonde, du kan investere i med en aktiesparekonto.

Det er også muligt at investere i nogle af Danske Invests aktiefonde gennem Danske Banks Månedsinvestering, der automatisk invester automatisk et fast beløb hver måned i en eller flere fonde, du selv vælger.  Her kan du se listen over de aktiefonde, du kan investere i med Danske Månedsinvestering

Her kan du læse om, hvordan Danske Bank kan hjælpe dig i gang med at investere


*Disse fonde er nævnt i artiklen:

  • Investeringsforeningen Danske Invest Japan 
  • Investeringsforeningen Danske Invest Danmark - Akkumulerende
  • Investeringsforeningen Danske Invest Global Sustainable Future - Akkumulerende
  • Investeringsforeningen Danske Invest Index Europe Restricted - Akkumulerende
  • Investeringsforeningen Danske Invest Index Global AC Restricted - Akkumulerende
  • Investeringsforeningen Danske Invest Bioteknologi Indeks KL
  • Investeringsforeningen Danske Invest Teknologi Indeks KL
  • Investeringsforeningen Danske Invest Danmark Indeks ex OMXC20
Denne publikation er markedsføringsmateriale og udgør ikke investeringsrådgivning.

Rådfør dig altid med dine professionelle rådgivere omkring juridiske, skattemæssige, finansielle og andre aspekter, der kan være relevante for at vurdere egnetheden og hensigtsmæssigheden af en investering.


Vi henviser dig til at læse prospektet og dokumentet med central information, inden du træffer en endelig investeringsbeslutning.  Et sammendrag af investorrettigheder er tilgængeligt på dansk og kan sammen med mere information om fondenes bæredygtighedsrelaterede egenskaber findes her

Beslutningen om at investere i en fond bør træffes under hensyntagen til alle fondens miljømæssige og/eller sociale karakteristika /bæredygtige investeringsmål som beskrevet i prospektet.

Danske Invest Management A/S kan beslutte at opsige aftalerne, som er indgået med henblik på markedsføring af dets fonde.

Abonnér på nyheder

Danske Invests nyhedsabonnement er en gratis e-mailservice, hvor du løbende modtager nyhedsbreve med information og nyhedsopdateringer om vores produkter.

Du tilmelder dig ved at indtaste din e-mailadresse og herefter vælge, hvilke oplysninger du ønsker at modtage.

Ved din registrering af din e-mailadresse giver du samtykke til, at vi sender dig nyhedsbreve.

Vi bruger kun dine e-mailadresse til udsendelse af nyhedsbreve. Vores nyhedsbreve indeholder pixels, der registrerer, om du åbner nyhedsbrevet samt hvornår nyhedsbrevet åbnes (dato og tidspunkt), og hvilke links du klikker på. Disse oplysninger behandler vi på baggrund af dit samtykke, og vi bruger oplysningerne til at forbedre vores nyhedsbreve. Danske Bank er dataansvarlige for behandling af dine oplysninger i forbindelse med udsendelse af nyhedsbreve. Du kan læse mere om behandling af personoplysninger i vores privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke til at modtage nyhedsbrevet ved at kontakte os på 3333 7171 eller skrive til danskeinvest@danskeinvest.com. Du kan også altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på linket i bunden af nyhedsbrevet.
 

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.