• Find Danske Bank afdeling eller hæveautomat
    Find
  • Hovednummer

    +45 3333 7171

    • Man-fre: 09.00 - 17.00

    Investering Direkte

    +45 5585 0435

    Man-fre: 09.00 - 17.00

    Telefonsamtaler kan blive optaget og gemt til brug for dokumentation og sikkerhed.

    Support til Netbank
    70 105 501
    Man-tors: 08.00 - 21.00
    Fredag:      08.00 - 18.00
    Lørdag:     10.00 - 18.00
    Søndag:    10.00 - 21.00

    Spær dit kort
    70 20 70 20

    Bliv kunde

    70 10 17 08

DelClose

Obligationsfond med fokus på emerging markets leverer stærke afkast

Emerging markets-obligationer er blandt de obligationer, der har leveret det bedste afkast hidtil i 2024, og Danske Invest-fond har givet et endnu højere afkast end markedet generelt – blandt andet takket være Argentina, Ukraine og Ecuador.

Fonden Danske Invest Nye Markeder Obligationer* har vist sig fra sin bedste side i år. Med et afkast på 8,8 procent ved udgangen af tredje kvartal i 2024 har den givet årets hidtil højeste afkast på tværs af samtlige obligationsfonde fra Danske Invest.

Emerging markets-obligationer er udstedt af stater eller statskontrollerede virksomheder i emerging markets – dvs. de nye markeder i Asien, Latinamerika, Afrika, Mellemøsten og Østeuropa. Risikoen er højere end på fx danske stats- og realkreditobligationer, men det er afkastpotentialet til gengæld også.

Danske Invest Nye Markeder Obligationer investerer i emerging markets-obligationer udstedt i hård valuta som USD og EUR, og her har fonden ikke blot leveret solide afkast hidtil i år, men har også slået sit eget benchmark med 1,7 procent efter administrationsomkostninger. Dermed har fonden leveret et højere afkast til investorerne end markedet generelt. 

Siden fondens nuværende porteføljeforvalterne fra Danske Bank Asset Management tiltrådte i november 2022, har de faktisk formået at levere et samlet merafkast på intet mindre end 7,1 procent i forhold til benchmark.

Historisk afkast for fonden
De seneste 10 års akkumuleret afkast for Danske Invest Nye Markeder Obligationer (indekseret) efter løbende administrationsomkostninger i fonden.




Historiske afkast er ingen pålidelig indikator for fremtidige afkast, og afkast kan også blive negative.
Nøje udvælgelse af obligationer og kunstig intelligens giver pote
Når fonden har givet et højere afkast end sit benchmark hidtil i år, skyldes det porteføljeteamets udvælgelse af obligationer. Her bruger de blandt andet en model baseret på kunstig intelligens til at identificere de mest interessante investeringsmuligheder – det kan du læse mere om her.

Set i forhold til benchmark har fonden blandt andet haft overvægt – dvs. en større andel af investeringer – i obligationer fra de fem lande, der hidtil har givet de højeste afkast i 2024.

”Det drejer sig om obligationer fra Ecuador, Argentina, Pakistan, Ukraine og Egypten, som hidtil i år har givet afkast mellem 29 og 75 procent med Ecuador som årets absolutte højdespringer,” fortæller chefporteføljeforvalter Søren Mørch fra Danske Bank Asset Management, der er ansvarlig for fonden.

Medvind fra flere fronter
Foruden de løbende rentebetalinger er der flere årsager til årets medvind for emerging markets-obligationer i hård valuta:

Rentefald har ført til stigende obligationskurser, og samtidig har vi set en indsnævring af kreditspændet – dvs. den merrente, obligationerne giver i forhold til amerikanske statsobligationer. Når kreditspændet indsnævres, er det også ensbetydende med højere kurser på emerging markets-obligationer.

”Kreditspændet er den ekstra risikopræmie, man som investor får ved at investere i emerging markets-obligationer. Og den er altså blevet indsnævret i år, blandt andet fordi økonomierne i mange emerging markets-lande har nydt godt af fornuftig global vækst. Derudover er det også rigtig positivt, at der endnu ingen defaults – dvs. misligholdelser – har været på emerging markets-obligationer i 2024,” fortæller Søren Mørch.
Fakta om emerging markets-obligationer
  • Emerging markets-obligationer er udstedt af stater eller statskontrollerede virksomheder i emerging markets – dvs. de nye markeder i Asien, Latinamerika, Afrika, Mellemøsten og Østeuropa. 

  • Emerging markets-obligationer kan både være udstedt i lokale valutaer og i hård valuta som fx USD og EUR. Det er især obligationerne udstedt i hård valuta, der har haft et rigtig godt 2024.

  • Hvor obligationerne i lokal valuta indebærer en stor valutakursrisiko for investorer, er kreditrisikoen – dvs. risikoen for at udstederne ikke kan overholde deres betalingsforpligtelser – den største risiko for obligationer i hård valuta. Obligationer i lokal valuta har minimal kreditrisiko, da landene i princippet altid kan udstede flere penge.

  • For begge typer obligationer er der en renterisiko, hvor stigende renter fører til faldende obligationskurser og omvendt.

  • Emerging markets-obligationer er ofte blandt de obligationer, der oplever de største kursudsving i perioder med stor uro og usikkerhed på de finansielle markeder, hvilket bidrager til den højere risiko for aktivklassen i forhold til fx danske stats- og realkreditobligationer. 

*Fondens fulde navn er Investeringsforeningen Danske Invest Nye Markeder Obligationer, klasse DKK d h. 

Data for Investeringsforeningen Danske Invest Nye Markeder Obligationer, klasse DKK d h: De årlige afkast er 19,0% (sep 2023-sep 2024), 9,8% (sep 2022-sep 2023), -29,0% (sep 2021-sep 2022), 4,5% (sep 2020-sep 2021), -0,5% (sep 2019-sep 2020), 8,1% (sep 2018-sep 2019), -4,3% (sep 2017-sep 2018), 3,9% (sep 2016-sep 2017), 16,6% (sep 2015-sep 2016), -2,3% (sep 2014-sep 2015). Historiske afkast er ingen pålidelig indikator for fremtidige afkast. Se mere her.

Denne publikation er markedsføringsmateriale og udgør ikke investeringsrådgivning.

Vær altid opmærksom på, at historisk afkast ikke er en indikation af fremtidigt afkast, som kan være negative.

Rådfør dig altid med dine professionelle rådgivere omkring juridiske, skattemæssige, finansielle og andre aspekter, der kan være relevante for at vurdere egnetheden og hensigtsmæssigheden af en investering.

Vi henviser dig til at læse prospektet og dokumentet med central information, inden du træffer en endelig investeringsbeslutning.  Et sammendrag af investorrettigheder er tilgængeligt på dansk og kan sammen med mere information om fondens bæredygtighedsrelaterede egenskaber findes her.

Beslutningen om at investere i fonden bør træffes under hensyntagen til alle fondens miljømæssige og/eller sociale karakteristika som beskrevet i prospektet.


Danske Invest Management A/S kan beslutte at opsige aftalerne, som er indgået med henblik på markedsføring af dets fonde.
 

Abonnér på nyheder

Danske Invests nyhedsabonnement er en gratis e-mailservice, hvor du løbende modtager nyhedsbreve med information og nyhedsopdateringer om vores produkter.

Du tilmelder dig ved at indtaste din e-mailadresse og herefter vælge, hvilke oplysninger du ønsker at modtage.

Ved din registrering af din e-mailadresse giver du samtykke til, at vi sender dig nyhedsbreve.

Vi bruger kun dine e-mailadresse til udsendelse af nyhedsbreve. Vores nyhedsbreve indeholder pixels, der registrerer, om du åbner nyhedsbrevet samt hvornår nyhedsbrevet åbnes (dato og tidspunkt), og hvilke links du klikker på. Disse oplysninger behandler vi på baggrund af dit samtykke, og vi bruger oplysningerne til at forbedre vores nyhedsbreve. Danske Bank er dataansvarlige for behandling af dine oplysninger i forbindelse med udsendelse af nyhedsbreve. Du kan læse mere om behandling af personoplysninger i vores privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke til at modtage nyhedsbrevet ved at kontakte os på 3333 7171 eller skrive til danskeinvest@danskeinvest.com. Du kan også altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på linket i bunden af nyhedsbrevet.
 

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.