• Find Danske Bank afdeling eller hæveautomat
    Find
  • Hovednummer

    +45 3333 7171

    • Man-fre: 09.00 - 17.00

    Investering Direkte

    +45 5585 0435

    Man-fre: 09.00 - 17.00

    Telefonsamtaler kan blive optaget og gemt til brug for dokumentation og sikkerhed.

    Support til Netbank
    70 105 501
    Man-tors: 08.00 - 21.00
    Fredag:      08.00 - 18.00
    Lørdag:     10.00 - 18.00
    Søndag:    10.00 - 21.00

    Spær dit kort
    70 20 70 20

    Bliv kunde

    70 10 17 08

DelClose

Halvårsrapport: Aktier overstrålede obligationer

Halvårsrapporterne for 2024 fra Danske Invest, Danske Invest Select og Danske Invest Index er netop publiceret. Her får du et kort resumé af rapporternes gennemgang af de finansielle markeder.

 

Historien kort fortalt

  • Første halvår var præget af solide, positive afkast på aktier.
  • Obligationsmarkederne var præget af fortsat inflation, som var med til at holde renterne højere, end vi havde forventet ved årsskiftet. Som følge af rentestigninger var afkastene fra obligationer moderate og i enkelte tilfælde negative.
  • Den globale økonomiske vækst fortsatte med at udvikle sig rigtig fornuftigt, og samtidig fik vi en mere bredt funderet vækst, hvor det ikke længere kun var den stærke amerikanske økonomi, der trak læsset.
  • Hen over sommeren førte recessionsfrygt dog til perioder med aktiefald, og den kan blusse op igen i den resterende del af 2024.
  • Vi forventer dog en blød landing for global økonomi, der kan understøtte aktiemarkederne.
  • Læs mere i foreningernes halvårsrapporter for 2024
 
Første halvår af 2024 bød på solide, positive afkast på aktiemarkederne, mens afkastene fra obligationer som følge af rentestigninger var mere moderate og i enkelte tilfælde negative.
 
Den positive udvikling for aktiemarkederne skyldes først og fremmest, at den globale økonomiske vækst fortsatte med at udvikle sig rigtig fornuftigt, hvilket var med til at understøtte virksomhedernes indtjening. Samtidig fik vi en mere bredt funderet vækst, hvor det ikke længere kun var den stærke amerikanske økonomi, der trak læsset. Europa kom også lidt op i omdrejninger efter et dårligt 2023, uden dog at være på højde med væksten i USA. Blandt andet viste det europæiske arbejdsmarked stor styrke. Antallet af arbejdsløse i euroområdet faldt til omkring 11 millioner, hvilket er det laveste niveau i hele euroområdets 25-årige historie. 
 
Trods et kinesisk boligmarked i fortsat dyb krise lå den økonomiske vækst i Kina også på et fornuftigt niveau, der måske nok var lavt i et historisk perspektiv, men fortsat med højere vækstrater end i både Europa og USA.
 
Halvårets mest betydelige begivenheder
Udviklingen på de finansielle markeder skyldtes en kombination af faktorer:
 
  • Den fortsatte inflation var med til at holde renterne højere, end vi forventede ved årsskiftet. Selv om pilen generelt peger den rigtige vej for inflationen – nemlig nedad – aftog inflationen i langsommere tempo end håbet.
     
  • På obligationssiden gav korte stats- og realkreditobligationer et højere afkast end lange stats- og realkreditobligationer, der endte halvåret med et beskedent negativt afkast. Dette skyldes, at rentestigningerne i løbet af første halvår gav størst kurstab for obligationer med høj varighed – dvs. obligationer med lange løbetider. Emerging markets-obligationer udstedt i lokal valuta gav et negativt afkast som følge af valutakurstab, mens emerging markets-obligationer udstedt i hård valuta som fx dollar gav et moderat, positivt afkast.
     
  • På aktiesiden gav de amerikanske aktier de højeste afkast og blev i høj grad trukket op af stærke afkast fra en række af verdens største teknologiselskaber, der vægter tungt på det amerikanske aktiemarked. 
     
  • Trods usikkerhed på de europæiske aktiemarkeder mod slutningen af første halvår – blandt andet som følge af parlamentsvalget i Frankrig – leverede de europæiske aktier også solide, positive afkast. Det samme var tilfældet for japanske aktier, kinesiske aktier og emerging market-aktier.
 
Forventninger til andet halvår
2. halvår af 2024 er kommet skidt fra start for aktiemarkederne, mens det modsatte har været tilfældet for obligationsmarkederne, hvor rentefald har ført til stigende obligationskurser. 
 
På aktiemarkederne har en række skuffende økonomiske nøgletal ført til frygt for recession i USA. Vi ser dog ikke en amerikansk recession som det mest sandsynlige scenarie for 2. halvår. Vi forventer en blød landing, hvilket betegner et scenarie med lavere inflation og vækst – men ikke så lav vækst, at det fører til en stor stigning i arbejdsløsheden. Både i Europa og USA er økonomierne overordnet set fortsat præget af solide arbejdsmarkeder med meget lav ledighed, hvilket også er med til at understøtte privatforbruget. 
 
Siden de største kursfald i begyndelsen af august har aktierne hentet noget af det tabte. Udviklingen på aktiemarkederne i resten af 2. halvår vil i høj grad afhænge af, om og hvor længe frygten for recession bliver ved med at være det dominerende tema – samt naturligvis om fremtidige økonomiske nøgletal giver yderligere næring til recessionsfrygten. Men baseret på vores antagelse om en blød landing i økonomien forventer vi en positiv afkastudvikling på aktiemarkedet i den resterende del af 2. halvår. 
 
Med de betydelige rentefald hen over sommeren ser vi begrænset potentiale for yderligere rentefald og dermed yderligere kursstigninger på obligationer i resten af 2. halvår. Her ser vi større sandsynlighed for, at renterne vil stige lidt igen frem mod udgangen af 2024
 
Læs halvårsrapporterne
Herunder finder du ledelsens beretningen for første halvår for alle Danske Invests fonde samt forventninger til markedsudviklingen for resten af året i de netop publicerede halvårsrapporter fra Danske Invest.
 

 

Abonnér på nyheder

Danske Invests nyhedsabonnement er en gratis e-mailservice, hvor du løbende modtager information og nyhedsopdateringer om vores produkter.

Du tilmelder dig ved at indtaste din e-mail adresse og herefter vælge, hvilke oplysninger du ønsker at modtage.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke til at modtage nyhedsbrevet ved at kontakte os på 3333 7171 eller skrive til danskeinvest@danskeinvest.com. Du kan også altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på linket i bunden af nyhedsbrevet.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.