Få alle egenskaberne ved indeksinvesteringer - med et bæredygtigt investeringsmål
Seks indeksfonde i Danske Invest har haft et bæredygtigt investeringsmål siden juli. Men kan fonde, der følger en passiv investeringsstrategi, overhovedet have fokus på bæredygtighed? Vi har været i maskinrummet hos porteføljeforvalter Kim Grønning Thomsen for at få en forklaring.
Historien kort fortalt
- Seks Danske Invest indeksfonde lever op til kravet om at være en artikel 9-fond i EU’s ’Forordning om bæredygtighedsrelaterede oplysninger’.
- Fondene følger et EU-reguleret klimatransitionsindeks
- Indeksfondene reducerer CO2-udledning med 30 procent sammenlignet med de brede indeks
- Investorerne kan få alt det bedste fra indeksinvesteringer og samtidig investere med et bæredygtigt investeringsmål
(Opdateret den 6. december 2021)
Det var ikke uden stolthed, at Danske Invest kunne udbyde seks indeksfonde med et bæredygtigt investeringsmål i juli 2021. Men hvordan kan en indeksfond, der ikke aktivt udvælger og tager stilling til sine investeringer, have et bæredygtigt mål?
Som alle fonde i Danske Invest, fulgte de seks indeksfonde allerede vores Politik for Ansvarlige Investeringer, der udelukker investeringer, som baserer omsætningen på blandt andet kulminedrift, tjæresand, tørv til produktion af elektricitet, kontroversielle våben og tobak. Derudover var de seks fonde også kategoriseret ’restricted’, hvilket betyder ekstra restriktioner omkring alkohol, gambling og pornografi. I juli blev de sidste bæredygtige skridt taget, så de seks fonde nu lever op til artikel 9 i EU’s ’Forordning om bæredygtighedsrelaterede oplysninger’ – også kaldet SFDR.
Udskiftning af referenceindeks
Inde fra maskinrummet forklarer porteføljeforvalter Kim Grønning Thomsen, at det bæredygtige fokus er blevet muligt, efter at de seks fonde har skiftet referenceindeks. Selvom fondene i forvejen fravalgte en del selskaber, har det været nødvendigt at gå fra de mest brede indeks til nu at følge MSCI Climate Change indeks, der møder EU-reguleringens krav til indeks for klimaomstillingen.”Med det nye Climate Change Indeks gør vi det muligt for dig som investor at få de klassiske karakteristika ved indeksinvesteringer. Det vil sige lave omkostninger, bred eksponering og mulighed for attraktivt afkastpotentiale og samtidig sikre, at dine investeringer er klimavenlige,” siger Kim Grønning Thomsen.
Hvad betyder et nyt indeks for afkastet?
De nye referenceindeks har nogle lidt andre egenskaber end de bredeste indeks. Men hvilken betydning kan det få på afkastet?”Der er tale om to forskellige indeks og dermed kan de potentielt give to forskellige afkast. Det er ikke til at sige, om det ene indeks vil give bedre afkast end det andet. Netop nu fylder teknologi mere i klimatransitions-indekset, så hvis teknologi stiger kraftigt, vil det nye indeks give et bedre afkast. Omvendt er andelen af energi lavere i klima-indekset, så hvis råvareaktier på kort sigt klarer sig godt, så vil det brede indeks give et bedre afkast,” siger Kim Grønning Thomsen.
Han tilføjer, at forskellen mellem de bredeste indeks og de lidt smallere klimaindeks forventes at svinge over tid - afhængigt af udviklingen i CO2-udledningen fra forskellige sektorer og enkeltselskaber.
Lavere CO2 og flere eksklusioner
Hvis du allerede har investeret i en af de seks fonde, så er du som investor nu investeret i en fond, hvor flere selskaber er blevet ekskluderet i referenceindekset. For den globale fond Danske Invest Index Global AC Restricted betyder det for eksempel, at det nye indeks har omkring 200 færre aktier. Samtidig er den samlede CO2-udledning i alle seks fonde blevet lavere.”Vi har reduceret CO2 i fondene med omkring 30 procent. Det betyder, at der nu indgår flere selskaber med en lav CO2-udledning. Samtidig har vi skåret kraftigt ned i selskaber med høj CO2-udledning. De kan dog stadig indgå i indekset, men kun med en lavere vægt,” siger Kim Grønning Thomsen.
Det faktum, at de seks fonde allerede havde ’restricted’ tilføjet i navnet, har på flere punkter gjort livet en anelse lettere for Kim Grønning Thomsen og hans kolleger.
”Vores ’restricted’ familie har længe adskilt sig fra mange andre indeksfonde ved at have en udvidet eksklusionsliste. I det nye indeks er mange af disse selskaber allerede ekskluderet. Vi skal derfor justere mindre, da vi nu følger et indeks, der er tættere på vores egen bæredygtighedsstrategi,” siger Kim Grønning Thomsen og tilføjer, at der dog stadig er ekstra restriktioner, som bliver tilpasset manuelt.
Læs også: Invester i hele markedet på en gang
Løbende justering af eksklusionslisten
De ekstra forbehold bliver lavet af Danske Bank Asset Managements team for ansvarlige investeringer, som overvåger samtlige investeringer og tilpasser deres restriktioner og eksklusionsliste løbende. Når teamet for eksempel vælger at ekskludere et nyt selskab i ’restricted’-universet, så får Kim Grønning Thomsen og hans team besked om det.”Når vi modtager en besked om, at der er et selskab, vi ikke må have i fonden, så har vi fem dage til at sælge den. Vores matematiske model er kodet til at forsøge at finde andre selskaber, som har lignende investeringskarakteristika, som den ekskluderede aktie. Det er afgørende for, at vi fortsat ligger så tæt op ad indekset som muligt,” forklarer han.
Danske Invest er en af Danmarks største udbydere af passivt investeret indeksfonde. Hvis du vil vide mere om fondene, så har vi tidligere beskrevet det omfattende analytiske og systemiske arbejde, som ligger bag indeksinvesteringerne.
Besøg også vores investeringstema om indeksfonde
Danske Invests bæredygtige indeksfonde
- Danske Invest Index USA Restricted
- Danske Invest Index Pacific incl. Canada ex. Japan Restricted
- Danske Invest Index Japan Restricted, osuuslaji EUR W
- Danske Invest Index Global Emerging Markets Restricted
- Danske Invest Index Global AC Restricted
- Danske Invest Index Europe Restricted
Denne artikel er markedsføringsmateriale og udgør ikke investeringsrådgivning. Vær altid opmærksom på, at historisk afkast ikke er en indikation af fremtidigt afkast, som kan være negative.
Rådfør dig altid med dine professionelle rådgivere omkring juridiske, skattemæssige, finansielle og andre aspekter, der kan være relevante for at vurdere egnetheden og hensigtsmæssigheden af en investering.
Vi henviser dig til at læse prospekterne, inden du træffer en endelig investeringsbeslutning. Prospektet og information om klagehåndtering er tilgængeligt på dansk og kan findes her.
Mere information om fondenes bæredygtighedsrelaterede egenskaber kan findes her.
Beslutningen om at investere i fondene bør træffes under hensyntagen til alle fondenes miljømæssige og sociale karakteristika eller bæredygtige investeringsmål som beskrevet i prospekterne.
Abonnér på nyheder
Danske Invests nyhedsabonnement er en gratis e-mailservice, hvor du løbende modtager nyhedsbreve med information og nyhedsopdateringer om vores produkter.
Du tilmelder dig ved at indtaste din e-mailadresse og herefter vælge, hvilke oplysninger du ønsker at modtage.
Ved din registrering af din e-mailadresse giver du samtykke til, at vi sender dig nyhedsbreve.
Vi bruger kun dine e-mailadresse til udsendelse af nyhedsbreve. Vores nyhedsbreve indeholder pixels, der registrerer, om du åbner nyhedsbrevet samt hvornår nyhedsbrevet åbnes (dato og tidspunkt), og hvilke links du klikker på. Disse oplysninger behandler vi på baggrund af dit samtykke, og vi bruger oplysningerne til at forbedre vores nyhedsbreve. Danske Bank er dataansvarlige for behandling af dine oplysninger i forbindelse med udsendelse af nyhedsbreve. Du kan læse mere om behandling af personoplysninger i vores privatlivspolitik.
Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke til at modtage nyhedsbrevet ved at kontakte os på 3333 7171 eller skrive til danskeinvest@danskeinvest.com. Du kan også altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på linket i bunden af nyhedsbrevet.