CityWire: Danske Invest-team er bedst til emerging markets-obligationer
Danske Invest har vundet europæisk anerkendelse med to af sine emerging markets-obligationsfonde i hård valuta, som har slået konkurrenterne på afkast.
Danske Invest-porteføljerådgiver Bent Lystbæk og hans porteføljeteam har netop vundet den eftertragtede pris ”Pan-European Award 2017” som bedste fondsforvalter inden for emerging markets-obligationer i hård valuta.
Det anerkendte London-baserede finansielle forlag- og informationsselskab CityWire står bag kåringen, og Bent Lystbæk og hans team vandt på baggrund af deres risikojusterede afkast i perioden 2014 til 2016. Her lå de højest blandt de fem nominerede inden for kategorien ”Bonds – Emerging Market Debt Hard Currency”.
”Vi er rigtig glade for, at vi har vundet prisen. Vi er fire personer i teamet, og vi har alle været med lige fra starten i midten af 2013,” siger Bent Lystbæk.
Under teamet er det fondene ”Danske Invest Nye Markeder Obligationer” og Luxembourg-fonden ”Danske Invest Emerging Market Debt Hard Currency”, som er blevet målt på deres gennemsnitlige afkast i den treårige periode, hvor både landeallokeringen og valget af de konkrete obligationer i de enkelte lande har været afgørende for afkastet. Fondene investerer i statsobligationer, obligationer udstedt af helt eller delvist statsejede virksomheder samt i meget begrænset omfang også i obligationer udstedt af private selskaber. Alle fra nye markeder og i hård valuta som dollar og euro.
Hjemmelavet vindermodel
Teamet benytter en avanceret kvantitativ model, som de selv har udviklet, og som beregner risikoen for, at de enkelte lande går statsbankerot. Modellens beregninger suppleres med en mere kvalitativ vurdering af væsentlige faktorer, som er svære at kvantificere, og som derfor ikke i tilstrækkelig grad bliver fanget i en økonometrisk model. Det kan eksempelvis være et politisk regimeskift, som vi så i Argentina i 2015, hvor en ny reformpolitik ændrede de langsigtede makroøkonomiske udsigter væsentligt og dermed også landets kreditværdighed.
”Vi har desuden udviklet en model, der omregner vores egen kreditvurdering af et givet land til en fair pris på landets statsobligationer, så det bliver nemt at vurdere, om de aktuelle markedspriser forekommer dyre eller billige. På den måde bliver modellen bestemmende for, hvilke lande vi henholdsvis ønsker at overvægte og undervægte i forhold til benchmark,” forklarer Bent Lystbæk.
Markante merafkast
Både i 2015 og 2016 klarede begge fondene sig markant bedre end benchmark. I 2015 slog fondene benchmark med knap 2 procentpoint, og i 2016 var merafkastet omkring 3,3 procentpoint. Historiske afkast er dog ingen garanti for fremtidige afkast, der også kan blive negative.
”Det var særlig i 2015, at vi lagde afstand til konkurrenterne. Det år brændte mange fondsforvaltere sig i Ukraine, Rusland og Venezuela, mens vi havde en meget heldig hånd med vores investeringer i disse lande,” siger Bent Lystbæk.
Han forklarer, at Argentina var det land, der i 2016 ydede det største bidrag til merafkastet i forhold til benchmark tæt fulgt af Brasilien, der også i 2015 leverede et stort bidrag til performance. Begge år var der positive bidrag fra langt størstedelen af de knap 70 lande, som teamet investerede i. Udover Bent Lystbæk består teamet af Jacob Ellinge Nielsen, Thomas Haugaard og Sorin Pirau.
Abonnér på nyheder
Danske Invests nyhedsabonnement er en gratis e-mailservice, hvor du løbende modtager nyhedsbreve med information og nyhedsopdateringer om vores produkter.
Du tilmelder dig ved at indtaste din e-mailadresse og herefter vælge, hvilke oplysninger du ønsker at modtage.
Ved din registrering af din e-mailadresse giver du samtykke til, at vi sender dig nyhedsbreve.
Vi bruger kun dine e-mailadresse til udsendelse af nyhedsbreve. Vores nyhedsbreve indeholder pixels, der registrerer, om du åbner nyhedsbrevet samt hvornår nyhedsbrevet åbnes (dato og tidspunkt), og hvilke links du klikker på. Disse oplysninger behandler vi på baggrund af dit samtykke, og vi bruger oplysningerne til at forbedre vores nyhedsbreve. Danske Bank er dataansvarlige for behandling af dine oplysninger i forbindelse med udsendelse af nyhedsbreve. Du kan læse mere om behandling af personoplysninger i vores privatlivspolitik.
Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke til at modtage nyhedsbrevet ved at kontakte os på 3333 7171 eller skrive til danskeinvest@danskeinvest.com. Du kan også altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på linket i bunden af nyhedsbrevet.