• Find Danske Bank afdeling eller hæveautomat
    Find
  • Hovednummer

    +45 3333 7171

    • Man-fre: 09.00 - 17.00

    Investering Direkte

    +45 5585 0435

    Man-fre: 09.00 - 17.00

    Telefonsamtaler kan blive optaget og gemt til brug for dokumentation og sikkerhed.

    Support til Netbank
    70 105 501
    Man-tors: 08.00 - 21.00
    Fredag:      08.00 - 18.00
    Lørdag:     10.00 - 18.00
    Søndag:    10.00 - 21.00

    Spær dit kort
    70 20 70 20

    Bliv kunde

    70 10 17 08

DelClose

Aktivt ejerskab i praksis

FORSTÅ ESG: Hvordan udfører man aktivt ejerskab i praksis og hvordan kan det ses, at det gør en forskel? Få mere indsigt i, hvordan Danske Invest arbejder med aktivt ejerskab.

Danske Invest udnytter sine investorrettigheder på tre måder:
 
  • Danske Invest går i dialog med selskaberne
  • Danske Invest stemmer på selskabernes generalforsamlinger
  • Danske Invest samarbejder med andre investorer og organisationer. 
 

Dialogen

Det er det ansvarlige porteføljeteam som, i samarbejde med specialisterne i vores team for ansvarlige investeringer, har den direkte dialog med selskaberne. De forskellige porteføljeteams taler med ledelserne i de virksomheder, hvori der investeres for at opnå en dybdegående indsigt i selskabets strategi og langsigtede værdiskabelse.

Fokus er ofte centreret omkring bæredygtighed, hvor Danske Invest forsøger at påvirke selskabernes adfærd og strategier. Porteføljeforvalterne bruger deres viden om virksomhederne til eksempelvis at forsøge at påvirke dem til at reducere CO2 udledning, øge mangfoldighed i bestyrelsen eller skabe sikre og sunde arbejdsforhold for medarbejderne. De kan også tale med selskaberne om mere specifikke områder som for eksempel affaldshåndtering eller vandforbrug. 

I dialogen med schweiziske Sika, der laver specialprodukter til bygge- og fremstillingsindustrien, har CO2-udledning fyldt en del. 

”Der er et potentiale i at reducere den samlede CO2-udledning globalt ved at reducere udledningen fra bygge- og anlægssektoren. Sika har forpligtet sig til at være CO2-neutrale i 2050 og de anser en af vejene til målet at være at bruge cementbaserede materialer i for eksempel mørtel uden at gå på kompromis med kvaliteten. På denne måde bruger de mindre ny cement, som er yderst energiintensivt at producere og ofte medfører en stor udledning af CO2,” forklarer chefporteføljeforvalter Tobias Carøe Siemenge, som blandt andet investerer for Danske Invest Europa.

Han tilføjer, at bonussen er, at fremstillingen af cementbaserede materialer sker ved at nedbryde og genanvende beton. 

Et andet eksempel er den rådgivende rolle, som mange porteføljeforvaltere har fået. Især kan teamet for virksomhedsobligationer mærke, at mange selskaber søger rådgivning i for eksempel udstedelse af grønne obligationer. 

”Vi diskuterer ofte mulighederne for at udstede grønne obligationer eller Sustainability-linked obligationer, hvor renten er bundet op på specifikke bæredygtighedsmål. Virksomhederne ønsker feedback på de konkrete obligationsudstedelser, hvilket vi har været vant til omkring de finansielle betingelser, men det er relativt nyt for os, at dialogen udvides til at gælde målsætningerne inden for bæredygtighed,” siger porteføljeforvalter Cecilie Hoffmeyer fra teamet for virksomhedsobligationer.

Hun nævner, at de blandt andet har diskuteret grønne obligationer med teleselskaber som Telefonica og Telecom Italia og sustainability-linked obligationer med den franske supermarkedskæde Casino. 


Afstemningerne

Som ejere af aktier i børsnoterede selskaber har Danske Invest ret til at stemme om forskellige emner på generalforsamlinger. Aktionærerne er ofte med til at stemme om valg af bestyrelse, bestyrelsens aflønning eller om større strategiske ændringer i selskabet. 

Danske Invest har sine egne stemmeretningslinjer, hvori du kan læse, hvad Danske Invest eksempelvis mener om klima, biodiversitet, bestyrelsessammensætning og meget andet. 

”De årlige generalforsamlinger er en mulighed for at give vores stemme til kende og forsøge at skubbe til selskaberne i en bæredygtig retning, som også kan være til gavn for vores afkast,” siger Mads Steinmüller. 

Typisk stemmes der om miljømæssige og sociale forslag. Det kan eksempelvis være udledning af CO2, energieffektivitet, mangfoldighed af køn i bestyrelse og ledelse, negativ påvirkning af biodiversitet, menneskerettigheder, antikorruption, racisme og diskrimination. 

”Vi valgte tidligere på året at gå imod Tesla’s bestyrelse på deres generalforsamling og krævede mere gennemsigtighed og handling fra deres side for at forhindre racisme og diskrimination,” fortæller Mads Steinmüller. 

Årsagen er, at Tesla har været og er involveret i adskillige sager og beskyldninger om sexchikane, diskrimination og racisme. 

”Vi stemte imod på generalforsamlingen af åbenlyse menneskelige grunde, men også fordi sagerne kan gøre det svært at rekruttere de bedste ingeniører og IT-folk, som er centrale for, at Tesla fortsat kan være i front inden for elbiler. Mere åbenhed om, hvad de gør for at stoppe diskrimination og racisme, kan bidrage til at trække Tesla i en mere ansvarlig retning,” siger Mads Steinmüller.

De sektorer, hvor vi foretog flest afstemninger på generalforsamlinger, var banker, softwareselskaber, kapitalmarkeder, metal og mineselskaber samt fødevareselskaber. 

Du kan se flere emner, vi har stemt om i vores ’Voting Dashboard’
 

Samarbejde

Danske Bank Asset Management, som er Danske Invests porteføljerådgivere, er medlem af forskellige investororganisationer og investorinitiativer, så de i fælleskab kan få en stærkere stemme, som lægger pres på virksomhedernes tilgang til bæredygtighed. Et eksempel på en af disse organisationer er EMIA. 

EMIA er en organisation af kapitalforvaltere med fokus på obligationsinvesteringer i udviklingslande (emerging markets). Når man melder sig ind, har organisationen et krav om, at 25% af investeringsteamet skal være en del af de arbejdsgrupper, de har. Danske Bank Asset Managements emerging markets investeringsteam er en del af to arbejdsgrupper. Den ene er ’Sovereign debt and fiscal governance’, som arbejder på at støtte god regeringsførelse, fremme bæredygtig udvikling og forbedre investeringsresultaterne i regeringer i emerging markets. Det gøres gennem samarbejde mellem investorer, virksomheder eller regeringer og eksperter i offentlig politik.

”Vi blev medlemmer af EMIA i 2021 for at forstærke vores muligheder for dialog med de lande og regeringer, vi investerer i. Via EMIA får vi lettere adgang til obligationsudstederne, vi lægger sammen pres på regeringerne, så de øger gennemsigtigheden og vi får mulighed for at tage kontroversielle emner op i samlet flok,” siger porteføljeforvalter Anne Margrethe Tingleff fra emerging markets debt-teamet.

Teamet er ansvarlig for blandt andet fondene Danske Invest Nye Markeder ObligationerDanske Invest Nye Markeder Obligationer Lokal Valuta og Danske Invest Emerging Markets Debt Hard Currency. 

Du kan læse mere om de mange typer af samarbejde her på Danske Invests hjemmeside



Denne publikation er markedsføringsmateriale og udgør ikke investeringsrådgivning. 

Vær altid opmærksom på, at historisk afkast ikke er en indikation af fremtidigt afkast, som kan være negative. 

Rådfør dig altid med dine professionelle rådgivere omkring juridiske, skattemæssige, finansielle og andre aspekter, der kan være relevante for at vurdere egnetheden og hensigtsmæssigheden af en investering. 

Vi henviser dig til at læse prospektet og central investorinformation inden du træffer en endelig investeringsbeslutning. Prospektet, central investorinformation og information om klagehåndtering er tilgængeligt på dansk og kan findes her (under ”dokumenter”). 


Danske Invest Management A/S kan beslutte at opsige aftalerne, som er indgået med henblik på markedsføring af Danske Invest Management A/S’ fonde. 

Mere information om fondens bæredygtighedsrelaterede egenskaber kan findes her

Beslutningen om at investere i fonden bør træffes under hensyntagen til alle fondens miljømæssige og/eller sociale karakteristika som beskrevet i prospektet. 
 

Abonnér på nyheder

Danske Invests nyhedsabonnement er en gratis e-mailservice, hvor du løbende modtager nyhedsbreve med information og nyhedsopdateringer om vores produkter.

Du tilmelder dig ved at indtaste din e-mailadresse og herefter vælge, hvilke oplysninger du ønsker at modtage.

Ved din registrering af din e-mailadresse giver du samtykke til, at vi sender dig nyhedsbreve.

Vi bruger kun dine e-mailadresse til udsendelse af nyhedsbreve. Vores nyhedsbreve indeholder pixels, der registrerer, om du åbner nyhedsbrevet samt hvornår nyhedsbrevet åbnes (dato og tidspunkt), og hvilke links du klikker på. Disse oplysninger behandler vi på baggrund af dit samtykke, og vi bruger oplysningerne til at forbedre vores nyhedsbreve. Danske Bank er dataansvarlige for behandling af dine oplysninger i forbindelse med udsendelse af nyhedsbreve. Du kan læse mere om behandling af personoplysninger i vores privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke til at modtage nyhedsbrevet ved at kontakte os på 3333 7171 eller skrive til danskeinvest@danskeinvest.com. Du kan også altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på linket i bunden af nyhedsbrevet.
 

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.