DelClose

”Vi giver ikke virksomhederne fripas, selvom de laver en grøn obligation”

Det er ikke nok, at selve obligationen har det rette grønne mærkat, når porteføljeforvalterne Kristian Rønde Hefting og Camilla Adamsen Nielsen udvælger obligationer til Danske Invest SICAV European Corporate Sustainable Bond. Det kræver omfattende analysearbejde, inden obligationerne kommer i fonden.

I Danske Invest har vi en fond, som via sine investeringer i europæiske virksomhedsobligationer, både har fokus på at skabe et godt afkast, men samtidig har et mål om, at investeringerne skal bidrage til et eller flere af FN’s Verdensmål: Danske Invest SICAV European Corporate Sustainable Bond. 

FNs Verdensmål

​FN’s Verdensmål udgør 17 konkrete mål og 169 delmål, som forpligter alle FN’s 193 medlemslande til helt at afskaffe fattigdom og sult i verden, reducere uligheder, sikre god uddannelse og bedre sundhed til alle, anstændige jobs og mere bæredygtig økonomisk vækst. Læs mere om verdensmålene.   
 

I fonden skal alle investeringerne være bæredygtige ud fra Danske Bank Asset Managements definition af bæredygtige investeringer. Heraf investerer fonden i to typer obligationer, som begge skal bidrage til FNs Verdensmål:
 
  • Virksomhedsobligationer fra virksomheder, hvor den udstedende virksomhed betragtes som en bæredygtig investering.
     
  • Bæredygtige obligationer, også kaldet ’labelled bonds’ på engelsk, som via sin udstedelse og det den finansierer, betragtes som en bæredygtig investering.

    Fordelingen af de to typer obligationer kan variere, men i øjeblikket er cirka 60 procent af obligationerne’labelled bonds’. Her udgør grønne obligationer den største andel og dem vil vi - i denne artikel - gå i dybden med at forklare, hvordan porteføljeforvalterne udvælger.

LÆS OGSÅ: Find rundt i junglen af bæredygtige obligationer

De sidste cirka 40 procent i fonden er virksomhedsobligationer (også kaldet non-labelled bonds på engelsk), som på forskellig vis kvalificerer sig som en bæredygtig investering ifølge Danske Bank Asset Managements model, fordi virksomheden bidrager positivt til FN’s Verdensmål via sin forretningsmodel, produkter eller service. 
 

Udvælgelse af grønne obligationer

Processen for udvælgelse af grønne obligationer bruges også i andre af Danske Invests fonde med virksomhedsobligationer som for eksempel: 
 
  • Danske Invest Euro Investment Grade-Obligationer
  • Danske Invest Euro High Yield-Obligationer - Akkumulerende
  • Danske Invest Euro High Yield-Obligationer
  • Danske Invest Nordiske Virksomhedsobligationer - Akkumulerende

Vi har tidligere beskrevet, hvilke typer af bæredygtige obligationer der findes. 

Hvad er grønne obligationer?

​En grøn obligation er et lån udstedt af en virksomhed eller en stat. Det er et krav, at pengene er øremærket til at finansiere miljømæssigt bæredygtige projekter, og udstederen forventes at dokumentere, at pengene bliver brugt til netop det. Projekterne kan eksempelvis være finansiering af vedvarende energiprojekter, forebyggelse af forurening, bevarelse af biodiversitet mv. 

Blandt bæredygtige obligationer (kaldet labelled bonds på engelsk) er grønne obligationer mest udbredte, og det er også den ældste type af bæredygtige obligationer. Verdensbanken udstedte den første grønne obligationer i november 2008, og svenske Vasakronan udstedte verdens første grønne virksomhedsobligation fem år senere i november 2013.   
 
Porteføljeforvalterne Kristian Rønde Hefting og Camilla Adamsen Nielsen er ansvarlige for Danske Invest SICAV European Corporate Sustainable Bond. De er enige om, at det ikke er sort/hvidt, når de skal udvælge de rigtige grønne obligationer til fonden. De oplever især tre udfordringer: 
 

1: Manglende rammer

Den første udfordring er, at der ikke er fastsat juridiske rammer for, hvad der definerer en grøn obligation. Selvom nogle nye rammer er på vej fra EU (kaldet EU Green Bond Standard), anvender de fleste udstedere i øjeblikket retningslinjer, som er udviklet af ICMA, når de udsteder grønne obligationer. Men det er netop kun retningslinjer, så Kristian Rønde Hefting og Camilla Adamsen Nielsen kan ikke regne med, at det grønne mærkat er nok og skal derfor alligevel grundigt analysere obligationen inden investering. 

Et eksempel på en grøn obligation, der er kommet gennem nåleøjet og indgår i Danske Invest SICAV European Corporate Sustainable Bond, er den spanske bank CaixaBank. 

”Vi har investeret i en grøn obligation fra CaixaBank, hvor indtægten fra obligationen er øremærket til vedvarende energi, grønne bygninger, ren transport og spildevandsprojekter. CaixaBank laver en rigtig god rapportering på alle deres projekter, så vi let kan få et overblik over, hvad pengene bliver brugt til, og hvilken impact det har,” siger Kristian Rønde Hefting. 

Han tilføjer, at CaixaBanks bæredygtighedsstrategi blevet nærstuderet, og at banken blandt andet har tilsluttet sig Net Zero Banking Alliance. Det betyder, at de har forpligtet sig til at være CO2-neutrale i 2050. Denne forpligtelse inkluderer også den CO2-udledning, som de virksomheder, de låner penge til og investerer i, genererer.  
 

2: Grøn obligation med sort strategi går ikke

Indimellem støder Kristian og Camilla på grønne obligationer, som de ikke kan investere i – for eksempel fordi selve udstedelsen ikke passer til fondens bæredygtige mål eller fordi selskabet (som udsteder obligationen) er sat på fondens eksklusionsliste.

”Som udgangspunkt vil vi gerne investere i virksomheder, som er i gang med den grønne omstilling, da vi med vores penge kan være med til at skubbe virksomheden i den rigtige retning. Men du får ikke fripas, bare fordi du udsteder en velkonstrueret grøn obligation,” siger Camilla Adamsen Nielsen og uddyber:

”I princippet kunne et traditionelt kulsort olieselskab udstede en grøn obligation, da de er ved at omstille sig til at producere mere vedvarende energi. Den ville vi typisk ikke kunne investere i, fordi selskabet vil være sat på fondens eksklusionsliste,” siger Camilla Adamsen Nielsen. 
 

3: Bæredygtighedsdata kan være mangelfulde

En sidste udfordring, som teamet oplever, er mangelfulde bæredygtighedsdata. 

Det vil vi komme nærmere ind på i næste artikel, hvor vi beskriver, hvordan også helt almindelige virksomhedsobligationer kan vurderes bæredygtige. 

 

Fakta om Danske Invest SICAV European Corporate Sustainable Bond

​Fonden investerer primært i europæiske virksomhedsobligationer udstedt i euro. Fonden har stort fokus på bæredygtighed og har således både et mål om at skabe et merafkast i forhold til markedet og samtidig bidrage positivt til FN’s Verdensmål. 

Da fonden har et bæredygtigt investeringsmål, skal investeringerne være bæredygtige. Af de bæredygtige investeringer er omkring 60 procent af fonden investeret i bæredygtige obligationer, hvor selve obligationen har fået et bæredygtighedsmærkat. Denne fordeling kan dog variere. De resterende 40 procent i fonden er virksomhedsobligationer, som på forskellig vis kvalificerer sig som en bæredygtig investering ifølge Danske Bank Asset Managements definitioner, fordi virksomheden bidrager positivt til FN’s Verdensmål via sin forretningsmodel, produkter eller service. 

Fonden investerer ikke i kul, tjæresand, tørv, kontroversielle våben, alkohol, fossile brændstoffer, spilvirksomhed, militært udstyr, pornografi og tobak, der overstiger grænseværdier på mellem 1 og 5 procent af selskabernes omsætning. Du kan læse mere om grænseværdierne og sektorerne her. 

Hovedparten af obligationerne i fonden er defineret som ’investment grade’, som er den laveste risiko blandt obligationer. Fonden anbefales som langsigtet investering og er derfor muligvis ikke egnet for investorer, som planlægger at trække deres penge ud inden for tre år. 
 

Denne artikel er markedsføringsmateriale og udgør ikke investeringsrådgivning.

Vær altid opmærksom på, at historisk afkast ikke er en indikation af fremtidigt afkast, som kan være negative.

Rådfør dig altid med dine professionelle rådgivere omkring juridiske, skattemæssige, finansielle og andre aspekter, der kan være relevante for at vurdere egnetheden og hensigtsmæssigheden af en investering.

Vi henviser dig til at læse prospektet og central investorinformation, inden du træffer en endelig investeringsbeslutning. Prospektet, central investorinformation og information om klagehåndtering (investorrettigheder) er tilgængeligt på dansk og kan findes linksene herunder (under ”dokumenter), hvor du også finder information om fondens bæredygtighedsrelaterede egenskaber.

Danske Invest SICAV European Corporate Sustainable Bond Class WA d - Facts 
Danske Invest Euro Investment Grade-Obligationer, klasse DKK d h - Facts
Danske Invest Euro High Yield-Obligationer - Akkumulerende, klasse DKK h - Facts
Danske Invest Euro High Yield-Obligationer, klasse DKK d h - Facts 
Danske Invest Nordiske Virksomhedsobligationer - Akkumulerende, klasse DKK h - Facts

Beslutningen om at investere i fonden bør træffes under hensyntagen til alle fondens miljømæssige og sociale karakteristika eller bæredygtige investeringsmål som beskrevet i prospekterne.

Danske Invest Management A/S kan beslutte at opsige aftalerne, som er indgået med henblik på markedsføring af Danske Invest Management A/S’ fonde.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.