Uroen i Europa og høj inflation prægede fondene i første kvartal
KVARTALSNYT: Finansmarkederne blev ramt fra flere sider i første kvartal. Det påvirkede udviklingen negativt i fondene, der trods krigen i Ukraine, genvandt en del af det tabte sidst i kvartalet.
Kvartalet kort fortalt
- Usikkerhed, inflation og rentestigninger sendte aktier og obligationer i minus
- Krigen og omikron påvirkede Europa, de nye markeder og Kina hårdest
- Danske Invest ekskluderede russiske statsejede selskaber og obligationer
- Morningstar kårede Danske Invest Europa som bedst til europæiske aktier
- Årets generalforsamling afholdes torsdag den 28. april i København
Den 24. februar blev Ukraine invaderet af Rusland. Det sendte rystelser igennem de finansielle markeder og forstærkede usikkerheden hos investorerne. Markederne var i forvejen presset på flere fronter med store udsving i aktierne, historisk høj inflation og udsigt til stigende renter.
Konsekvenserne af Ruslands aggression sendte desuden inflationen yderligere i vejret – blandt andet med højere priser på energi og udvalgte råvarer – og lagde en dæmper på den økonomiske vækst især i Europa.
LÆS OGSÅ: Krigen i Ukraine - Spørgsmål og svar til vores investorer
Omikron-varianten lagde allerede i begyndelsen af året en dæmper på den økonomiske vækst i både Europa og USA. Og netop som vi begyndte at se enden på pandemien med optimisme i vores del af verden, blev Kina ramt af en ny bølge med store nedlukninger til følge. Det har medført en hård opbremsning i den kinesiske vækst, der spredte sig til de nye markeder.
Aktieuro og en dæmper på væksten
De stigende renter igennem kvartalet resulterede i faldende obligationskurser. I kombination med uroen på de globale aktiemarkeder betød det, at investorerne blev ramt på både obligations- og på aktiesiden.Selvom markederne rettede sig lidt i den sidste del af kvartalet, endte årets første tre måneder negativt set over en bred kam. Det samme gjorde sig gældende i hovedparten af fondene i Danske Invest, hvor det kun var strategierne i Danske Invest Japan og Danske Invest Pacific incl. Canada ex. Japan Restricted, der endte i plus efter første kvartal.
Generelt var det aktiemarkederne i Europa, Kina og de nye markeder, der blev ramt hårdest af krigen og udbruddet af omikron. I fondsoversigten på Danske Invests hjemmeside, kan du løbende følge med i kursudviklingen i alle vores fonde.
Sanktioner og afledte effekter
Krigen i Ukraine fik også store konsekvenser for de fonde i Danske Invest, der er direkte investeret i Rusland. Sammen med Danske Bank blev det således besluttet at udelukke russiske statsobligationer og russiske statsejede selskaber i overensstemmelse med Danske Invests politik for ansvarlige investeringer. Der bliver derfor arbejdet på at frasælge disse investeringer fra vores porteføljer, i det omfang det er muligt i forhold til vores forpligtelser samt vores mulighed for at handle på markedet.LÆS OGSÅ: Danske Invest ekskluderer statsobligationer og statsejede selskaber fra Rusland
De største konsekvenser af krigen ramte Danske Invest Østeuropa, der inden invasionen havde en væsentlig del af investeringerne i Rusland. Det russiske aktiemarked lukkede den 25. februar, og fonden har derfor været suspenderet siden. Udviklingen har betydet, at værdifastsættelsen af de russiske aktier er forbundet med stor usikkerhed.
På Danske Invests generalforsamling den 28. april 2022, vil bestyrelsen anbefale at afvikle Danske Invest Østeuropa. Hvis det vedtages af generalforsamlingen, vil investorerne i fonden få realiseret deres investering gennem afvikling af fonden. Du kan læse mere om forslaget til generalforsamlingen og detaljerne omkring realiseringen af investeringerne her.
Prisvindende fond med fokus på kvalitet
Midt i kvartalet uddelte det internationale analysebureau Morningstar sine priser til årets bedste forvaltere af aktier og obligationer. Selvom prisoverrækkelsen stod i skyggen af krigen i Ukraine, var det med stolthed, at Danske Invest modtog hæderen som Danmarks bedste til europæiske aktier. Teamet bag Danske Invest Europa fortæller i denne artikel, hvordan deres strategi er rustet til kriser, som den vi oplever i øjeblikket.LÆS OGSÅ: Usikkerheden i Europa kalder på robuste investeringer
Tilmelding til generalforsamling
Husk også, at det er nu, du kan tilmelde dig årets generalforsamling i Danske Invest, Danske Invest Select og Danske Invest Index. Efter to år med corona og onlinemøder glæder vi os til at se dig fysisk til stede torsdag den 28. april kl. 16.00 i K.B. Hallen, Peter Bangs Vej 147, 2000 Frederiksberg.Du kan læse mere om de praktiske detaljer samt dagsorden her.
Til sidst ønsker jeg alle en god påske!
Robert Mikkelstrup - Administrerende direktør i Danske Invest
Denne artikel er markedsføringsmateriale og udgør ikke investeringsrådgivning.
Vær altid opmærksom på, at historisk afkast ikke er en indikation af fremtidigt afkast, som kan være negative.
Rådfør dig altid med dine professionelle rådgivere omkring juridiske, skattemæssige, finansielle og andre aspekter, der kan være relevante for at vurdere egnetheden og hensigtsmæssigheden af en investering.
Vi henviser dig til at læse prospekterne [central investorinformation/væsentlig investorinformation], inden du træffer en endelig investeringsbeslutning. Prospektet og information om klagehåndtering er tilgængeligt på dansk og kan findes her.
Noter:
Data for Danske Invest Index Japan Restricted - Akkumulerende, klasse DKK: De årlige afkast pr. 31.03.2022 er på 1 års sigt -4,0%, 2 års sigt 29,0%. Historiske afkast er ingen pålidelig indikator for fremtidige afkast. Se mere her.
Data for Danske Invest Index Pacific incl. Canada ex. Japan Restricted - Akkumulerende, klasse DKK: De årlige afkast pr. 31.03.2022 er på 1 års sigt 14,3%, 2 års sigt 46,3%. Historiske afkast er ingen pålidelig indikator for fremtidige afkast. Se mere her.
Data for Danske Invest Europa 2 KL: De årlige afkast pr. 31.03.2022 er på 1 års sigt 10,3%, 2 års sigt 35,1%, 3 års sigt -8,6%, 4 års sigt 8,0%, 5 års sigt -2,5%, 6 års sigt 4,9%, 7 års sigt -14,1%, 8 års sigt 17,5%, 9 års sigt 8,8%, 10 års sigt 16,1%. Historiske afkast er ingen pålidelig indikator for fremtidige afkast. Se mere her.
Data for Danske Invest Østeuropa, klasse DKK d: De årlige afkast pr. 31.03.2022 er på 1 års sigt -53,6%, 2 års sigt 29,3%, 3 års sigt -16,5%, 4 års sigt -1,0%, 5 års sigt 3,4%, 6 års sigt 24,4%, 7 års sigt -8,1%, 8 års sigt 6,5%, 9 års sigt -13,3%, 10 års sigt 8,5%. Historiske afkast er ingen pålidelig indikator for fremtidige afkast. Se mere her.