Uro på det kinesiske aktiemarked varsler nye tider
Den kinesiske regering har haft travlt med en række nye politiske tiltag, der har gjort investorerne i Kina nervøse, og fået aktiekurserne til at falde kraftigt. Vi har talt med forvalterne bag Danske Invest Kina for at blive klogere på udviklingen.
Historien kort fortalt
- En række politiske tiltag fra den kinesiske regering har skabt usikkerhed på det kinesiske aktiemarked med kursfald til følge.
- Forvalterne forventer, at den førte politik vil skabe usikkerhed på den korte bane, men skabe nye muligheder på længere sigt.
- Danske Invest Kina har særlig fokus på selskaber, der understøtter Kinas ambitioner om at være mere uafhængigt af andre lande i fremtiden.
- Fonden har slået sit referenceindeks på trods af turbulensen i markedet, takket være aktieudvælgelsen.1
Har du været investeret i kinesiske aktier i de seneste måneder, har det formentlig været lidt deprimerende at følge med i udviklingen på verdens aktiemarkeder. Imens de fleste brede aktieindeks, som eksempelvis USA, Europa og Danmark, har leveret historisk høje afkast indtil videre i 2021, har de fleste investorer i Kina måtte se langt efter positive afkast år til dato.
Siden coronakrisen brød ud i det tidlige forår 2020, har det kinesiske aktiemarked ellers været helt med i front rent afkastmæssigt. Kineserne fik hurtigt kontrol over virusudbruddet, og var et af de første aktiemarkeder til at være tilbage i plus efter de voldsomme fald i februar og marts sidste år. Det billede er vendt i de seneste måneder, hvor en lang række politiske initiativer fra den kinesiske regering har ramt store dele af de kinesiske aktier.
Kinesiske It- og teknologiaktier straffet
Uroen har også ramt investorerne i aktiefonden Danske Invest Kina, der den 31. juli var nede med -5,1 procent2 i danske kroner år til dato. Selvom afkastet er mere end fire procent bedre end det brede kinesiske aktieindeks, MSCI China Index TR, er forskellen til at føle på – ikke mindst i forhold til mange andre geografisk afgrænsede aktieindeks, der er oppe med tocifrede positive afkast.”Den kinesiske regering har indført mere end 50 politiske tiltag og reguleringer siden november 2020. Det har først og fremmest ramt de store dominerende It- og teknologiaktier, ligesom det er gået hårdt ud over de såkaldte off-shore aktier. Det vil sige aktier, der er noteret på børsen i Hong Kong og ikke på fastlandet i Kina,” forklarer produktspecialist Shannon Sheng, fra en Skype-forbindelse i Hong Kong. Hun udgør en del af det erfarne team, der forvalter aktierne i fonden for Danske Invest.
Et kinesisk samfund i forandring
Tiltagene er en del af en langsigtet kinesisk plan, der skal forberede landet på en fremtid, hvor faldende fødselstal skaber demografiske udfordringer. Men den førte politik, rummer samtidig en række muligheder for den aktive investor, forklarer Shannon Sheng.”Det kinesiske samfund er på flere punkter under stor forandring. Udviklingen rummer en række megatrends, der er interessante som investor. Landet har store bæredygtige ambitioner, hvor kulkraft skal omlægges til grøn energi frem mod 2060. Industrien for kinesiske elbiler er i kraftig vækst, ligesom der generelt er et stort fokus på at modernisere produktionsapparatet i Kina. Det samme gælder sundhedsindustrien, der oplever en stor opgradering,” fortæller Shannon Sheng.
Hun peger på, at en stor del af de forandringer, der foregår lige nu, handler om, at den kinesiske regering er meget optaget af at være mere uafhængigt af omverden. Lige fra at fremme den lokale indenlandske turisme til at skabe innovativ kinesisk teknologi.
Danske Invest Kina har formået at skabe merafkast i forhold til benchmark på både et, tre og fem års sigt. Det er dog ingen garanti for, at det kan fortsætte, da der altid er en usikkerhed forbundet ved at investere. Klik her for at se fondens historiske data.
Stærk performance i fonden
Shannon Sheng og teamet af porteføljerådgivere for Danske Invest Kina følger en stringent investeringsproces, hvor hvert enkelt selskab bliver vurderet nøje, inden det kan indgå i fonden. Det forhold, at fonden har klaret sig bedre end referenceindekset i de seneste måneder, skyldes således ikke, at forvalterne havde timet sine investeringer med uroen henover sommeren. Forvalterne er langsigtede, og kigger altid flere år ud i fremtiden.”Når vi udvælger vores aktier, ser vi altid på en række faktorer, der skal være til stede. Vi vurderer risikoen i selskaberne og dets muligheder for at skabe værdi på længere sigt. Det er vigtigt, at selskaberne er veldrevne og bygger på en solid forretning,” slutter Shannon Sheng.
Dette indhold er alene udarbejdet til orientering og udgør ikke investeringsrådgivning. Vær altid opmærksom på, at historisk afkast og prognoser om fremtidig udvikling ikke er en indikation af fremtidigt afkast, som kan være negativt. Rådfør dig altid med professionelle rådgivere om juridiske, skattemæssige, finansielle og andre aspekter, der kan være relevante for at vurdere egnetheden og hensigtsmæssigheden af en investering.
1) Afkast år til dato pr. 31/7 2021. Danske Invest Kina: -5,1 procent. MSCI China Index TR: -9,5 procent. Vær altid opmærksom på, at historisk afkast ikke er en indikation af fremtidigt afkast, som kan være negativt.
2) Data for Danske Invest Kina, klasse DKK d: De årlige afkast pr. 31.07.2021 er på 1 års sigt 6,1%, 2 års sigt 22,9%, 3 års sigt -1,2%, 4 års sigt 6,3%, 5 års sigt 26,9%. Historiske afkast er ingen pålidelig indikator for fremtidige afkast. Se mere her.