Udvælgelsen af mindre europæiske aktier handler også om cykelhjelme og sommerdrik
De uopdagede investeringsmuligheder i Europa, skal findes blandt de mindre selskaber, da de ikke får samme opmærksomhed som større selskaber. Teamet i Danske Invest Europa Small Cap fortæller her om jagten på værdi i Europa.
Historien kort fortalt
- Fonden finder sine investeringer blandt Europas mindste børsnoterede selskaber
- Small Cap, eller små selskaber, er mindre analyserede end de store selskaber
- Porteføljerådgiverne leder særligt efter førende nicheselskaber
- Investeringer i small cap kræver tålmodighed og grundig research
Hvis du interesserer dig for trends, tendenser og mode, er det altid oplysende at tale med en porteføljerådgiver. Selvom det ikke nødvendigvis kan ses på dem, er de nødt til at holde sig opdaterede på alverdens trends og tendenser, så de kan forsøge at forudse se, om et af deres selskaber eksempelvis kommer til at øge sin markedsandel i fremtiden.
Vi talte med de to porteføljeforvaltere med Christian Rasmussen og Alexander Zola en regnfuld onsdag over Teams for at blive klogere på aktiefonden Danske Invest Europa Small Cap. Deres investeringsunivers adskiller sig fra investering i store selskaber (large caps) ved at være et forholdsvis uopdaget marked.
De oversete lommer af værdi
Det er meget få analytikere fra de store investeringsbanker, som laver analyser på små selskaber og derfor kræver det en del benarbejde af porteføljerådgiveren selv at lave en analyse inden han investerer.”Meget få analytikere er interesserede i small caps, så der findes ikke en eller flere børsmægleranalyser, hvor vi kan slå pengestrømme op over de sidste fem år eller tjekke en virksomheds markedsandel, hvis vi vil have et forhåndsindtryk af selskabet. Vi er nødt til at foretage hele analysen selv; hvilket vil sige en grundig gennemgang af regnskaberne, møde med ledelsen og møde virksomhedens leverandører, kunder og konkurrenter,” siger chefforvalter Christian Rasmussen.
Investering i Small Cap handler om at finde små ukendte selskaber, som er markedsledende i deres niche Christian Rasmussen
Jagten på de førende nicheselskaber
Ifølge Christian Rasmussen er det spændende ved den tunge proces, at hvis du gør dit arbejde ordentligt, så kan du nemmere finde de attraktive investeringsmuligheder, hvor markedet ikke har opdaget den sande værdi endnu.”Investering i Small Caps handler om at finde små ukendte selskaber, som er markedsledende i deres niche,” siger Christian Rasmussen.
Alexander Zola supplerer ham og forklarer, at denne type oversete virksomheder, ofte opererer i et nicheområde, hvor de forsyner kendte brands med en slags komponent eller de samarbejder med dem i de såkaldte co-developments.
Som eksempel nævner Alexander Zola det britiske firma Treatt, der leverer smagsingredienser til forskellige forbrugsvarer. Deres citrusekstrakt tilsættes forskellige tonics over hele verden, og de forventes at nyde godt af det stigende forbrug af de såkaldte 'hard seltzers' i USA – mineralvand med smag. Virksomheden har været en del af porteføljen siden 2018. Det er den drik, der meget nemt kan blive en favorit på de varme sommeraftener på terrassen.
Spot the yellow dot
Et andet eksempel er det svenske selskab, Mips, som har indgået i porteføljen siden 2020. Virksomheden leverer et patenteret sikkerhedssystem til sports- og sikkerhedshjelme - et system, der er udviklet for at forhindre brugeren i at få hjernerystelse. Ideen opstod, da en læge undrede sig over, at mange der kørte galt på cykel, ofte fik hjernerystelse, selvom de havde haft hjelm på. Han opfandt derfor et ekstra beskyttelseslag, som nu findes i rigtig mange cykelhjelme, symboliseret ved den gule prik, ’spot the yellow dot’. Og nu du har læst om den gule prik her, vil du med stor sandsynlighed lede efter den næste gang, du køber cykelhjelm.Nysgerrighed skaber ideer
Men hvordan finder Christian Rasmussen og Alexander Zola frem til selskaberne i de her helt specielle områder i et investeringsunivers, som dækker omkring 3.000 aktier? Ifølge Alexander Zola, så er det ofte en lidt utraditionel vej, der leder frem til selskaberne.”Ideerne får vi tit, når vi mødes med et selskab og hører om deres produkt og undervejs bliver mere interesseret i deres konkurrent eller en af deres leverandører. Ofte følger vi også en CEO. Hvis en dygtig CEO stopper og pludselig bliver en del af bestyrelsen i et andet selskab, så bliver vi nødt til at undersøge, hvad han skal bruge sin tid på. Vi er hele tiden nysgerrige og på udkig efter spændende selskaber,” siger porteføljeforvalter Alexander Zola.
Eksemplet med CEO’en passer på måden, hvorpå de opdagede Mips. CEO’en i Thule, den svenske virksomhed, som producerer transport og fritidsudstyr, blev bestyrelsesformand i Mips. Det fik Christian og Alexander til at se nærmere på selskabet. Efter en grundig analyse og en tur gennem ESG-analyse-apparatet, valgte de at investere i selskabet, da markedet faldt i marts 2020.
Til sidst vil Christian Rasmussen og Alexander Zola gerne understrege, at det er vigtigt at være tålmodig, når man investerer i mindre europæiske selskaber.
”Vi køber og sælger ikke aktier hver uge, da vi sjældent ser store ændringer på kort sigt. Vores investeringshorisont er typisk 3 til 5 år, og vores investorer skal også væbne sig med tålmodighed, når de investerer i vores fond. Det kan tage tid inden den underliggende værdi af selskabet, bliver reflekteret I aktiekursen,” afslutter Christian Rasmussen.
Dette indhold er alene udarbejdet til orientering og udgør ikke investeringsrådgivning. Vær altid opmærksom på, at historisk afkast og prognoser om fremtidig udvikling ikke er en indikation af fremtidigt afkast, som kan være negativt. Rådfør dig altid med professionelle rådgivere om juridiske, skattemæssige, finansielle og andre aspekter, der kan være relevante for at vurdere egnetheden og hensigtsmæssigheden af en investering.